46

Деца със специални потребности играят "Малката русалка"

Деца със специални образователни потребности от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование подготвят спектакъла „Малката русалка” по Ханс Кристиян Андерсен. Той ще бъде игран два пъти в следващите месеци.

В постановката участват и ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, НУМТИИ „Добрин Петков“ и АМТИИ – Пловдив. 

Ще участват деца и младежи от 4 до 20 години със специални образователни потребности. Инициативата се казва „Заедно творим” и цели те да творят заедно със свои връстници от арт училищата в града.

Децата ще изработват костюмите за спектакъла, ще рисуват декорите, ще се учат как да правят артистичен грим, ще влизат в роли на героите от приказката. Творбата на Андерсен е адаптирана от директора на Ресурсния център д-р Катя Стоилова. 

На първата си „репетиция на маса“ децата се срещнаха с режисьора Димитър Атанасов. 

Творчески процес по създаването на постановката тече усилено и в мобилното ателие по приложно изкуство в УМБАЛ „Свети Георги“. Там малчугани от Детската клиника подготвят поканите за представлението.

Ръководител на заниманията на децата в клиниката е художникът Ивелина Петрова, която от 2015 г. работи като арт терапевт в болничното заведение. 

Повече от 20 деца продължават да творят картички и рисунки за изложба, в която ще представят своите творби през май в Градската библиотека в Асеновград.

В Пловдивското музикално училище деца репетират музиката. Заедно със свои връстници от Ресурсния център подготвят концерт, който пловдивчани ще могат да видят през май. 

„Малката русалка” ще има две представления през май и в началото на юни– едно в Пловдив и едно в Асеновград.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?