Следвайте ни

Деца на 4 г. свирят в оркестър с Филхармонията

Малки музиканти от Детската къща за първи път ще са солисти на симфония от Хайдн в концерта "Приказки в оркестъра"

viber icon

Деца на възраст от 4 до 12 г. за първи път ще свирят на една сцена  с професионални музиканти. В един оркестър ги събират  Къща за музикални вълшебства "Дивизи" и Пловдивски филхармоничен оркестър.

Концертът е утре -  в неделята преди Деня на детето 1 юни, от 11 часа в зала „Съединение“ на Историческия музей в Пловдив. Входът е свободен.

„Приказки в оркестъра”  е образователен концерт, който ще разказва истории  с музика и ще запознава  с различните инструменти на симфоничния оркестър.

За първи път на сцената като солисти на Детска симфония от Хайдн ще бъде група  деца, лишени от родителска грижа, от ЦНСТ "Детска къща" в Пловдив. За тях това е вълнуваща първа среща с класическата музика. Ще им партнират професионалните музиканти от Пловдивски филхармоничен оркестър, като ще се включат и  малки изпълнители от Къща за музикални вълшебства „Дивизи“. Диригент ще бъде маестро Константин Добройков, а солист специалният гост от Лондон - кларинетистът Боян Иванов.

В програмата  ще звучи първа част на Концерт за цигулка и оркестър от Вивалди в ла минор със солист Петра Терзийска на 9 г., за която това също ще е дебют на голяма сцена. Програмата включва още Сарабанда из „Класично и романтично“ на Панчо Владигеров, откъси от симфоничната приказка „Петя и Вълкът“ от  Прокофиев и Концертна фантазия по теми от „Риголето“ за кларинет от Л. Басси.

Екипът на Къща за музикални вълшебства „Дивизи“ вярва, че всяко дете има право да се докосне до класическата музика и емоционалната среща на децата от ЦНСТ „Детска къща“ Пловдив е една от най- вдъхновяващите задачи, които си е поставял до момента. 

Проектът „Деца в оркестъра“ е част от програма „Социално ангажирани изкуства“ на Национален фонд "Култура".

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?