Следвайте ни

Деца и игри спасяват музеите от фалит

viber icon

Спад на приходите наполовина, а на някои места и до две трети, отчитат пловдивските музеи и държавни галерии. Печелят тези институции, които вмъкнаха в програмата си безплатни посещения на деца и игри, свързани с тях. 

Музеят на авиацията в Крумово е най-отдалечен от града и затова е в най-сложна ситуация. 

„Имаме с 50% по-малко постъпления от предходната година, но смятаме, че това е добре. Поддържаме връзка с колеги от музеите в страната, където има спадове до 5-6 пъти!“, казва директорът на Музея на авиацията Радка Банялиева. 

Всеки пловдивски музей има някакво преимущество, което се проявява в такива моменти. За авиомузея това е, че голяма част от експозиция му е на открито. 

„Хората гледат на нас хем като на нещо образователно, хем като на нещо развлекателно – все едно идват на семейна разходка“, казва г-жа Банялиева.

В Регионалния археологически музей също пресмятат, че спадът в приходите им е около 50%. Отскоро той работи само в събота, защото две от служителките му са в майчинство. 

„Последния месец компенсираме с детската игра „Посети и открий“. Само за два уикенда имаме над 300 посещения на хора, дошли с децата си – някои и по два пъти. Улучихме момента, че бяха затворени моловете“, казва директорът му Костадин Кисьов. 

В Природонаучния музей отчитат почти две трети спад от продажби на билети спрямо рекордната 2019. Тогава музеят спечели 286 хиляди лева от посещения. През ковидната 2020 приходите са паднали на 96 хиляди. 

„Имаме обаче увеличение този януари спрямо миналата година, когато още нямаше пандемична обстановка. През първия месец на тази година сме продали билети за 18 000 лева“, казва директорът му д-р Огнян Тодоров. 

Това се дължи на безплатните уикенди за деца до 7-годишна възраст, които започнаха от Нова година.

Спад има и в Етнографския музей. Той също ще пуска безплатно децата до 14-годишна възраст през целия месец. В игрите с тях ще работи музеен педагог.

В Градската художествена галерия казват, че не са правили още точен разчет за ковидната година. 

Основната цел е през март най-сетне да бъде отворена реновираната сграда на Постоянната експозиция, която е на ул. „Съборна“. Проектът бе за 1,57 милиона лева, стартира със забавяне през 2019 и откриването вече бе отлагано един път. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай