46
Следвайте ни

Дават приза "Шевалас" за най-хубава градинка пред блока

viber icon

Годишните награди за облагородена зелена площ „Люсиен Шевалас” ще бъдат връчени на 22 октомври от 11 часа пред паметника на ландшафтния архитект в Цар Симеоновата градина. Този път те се връчват в деня, когато отбелязваме 100 години от кончината му.

Наградите представляват бронзови пластики, които изобразяват стилизирано паметника му в Цар Симеоновата градина. Те са изработени от скулптора Цвятко Сиромашки.

Участвали са десетки ландшафтни архитекти и граждани.

Архитектите трябва да имат осъществен зелен проект, а пловдивчани да са осъществили преобразуване на междублоково пространство с многогодишна растителност. Наградените са избрани от комисия.

Конкурсът бе проведен за първи път по времето на Славчо Атанасов и сега се провежда под егидата на зам.-кмета Пламен Панов и кмета на „Централен” Георги Стаменов. 

Връчването ще стане със спазването на мерките за безопасност.

Люсиен Шевалас е роден в град Обон в кантон Во в Швейцария. 5 години е бил придворен градинар на император Наполеон III, след това прави най-красивите паркове на Бразилия.

Става и придворен градинар на султан Абдул Азис. През 1879 година идва в Пловдив и преобразява града със своите европейски градини. Влюбва се в града и живее в него още 42 години.

За още пловдивски събития четете в новия Справочник на "Марица".

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?