Следвайте ни

Дъщерята на Недялка Керанова: Израснах по домове, нямам снимка с мама

Събраха живота и песните на Желязната певица, както я нарича Ибряма, във втора книга

viber icon

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

 

Тези дни се навършиха 25 г. от кончината на известната тракийска певица Недялка Керанова и 80 г. от рождението й. Това е повод да се допълни и преиздаде книгата-песнопойка за живота и творчеството на неповторимата сватбарска певица „От едно гърло, два гласа“, която беше издадена през 2016 г., и се изчерпа веднага. В новото издание са включени спомени от съвместни изяви на певците Мария Карафезиева, Елена Чаушева, Янка Иванова, Тодор Кожухаров, Георги Тотинов и кларнетиста Хари Асенов,  с който са записани песните за двете й дългосвирещи плочи. Поместени са разкази за Недялка Керанова от Атанас Стоев от „Канарите“, Никола Илиев от Конушенския оркестър и Иво Папазов-Ибрям, който до днес я нарича „Желязната певица“. В книгата е и специална глава за Леновската народна група и нейния основател Никола Янков-Леновчето, с които най-много е пяла Недялка и има записи в радиото.

В новото издание има включени откровения от дъщерите на именитата певица Антония и Надежда, както и родственици от родното й село Татарево, Хасковско. Миналата година по-голямата й дъщеря Антония почина и урната с праха й е положена в гроба на майка й, а по-малката Надежда разказва, че най-хубавото нещо в живота на Недялка са песните, които е изпяла - другото е нелицеприятно за хората. Надя, която сега живее и работи в Пловдив, съжалява, че няма нито една запазена снимка с майка си, защото е израснала по домове за изоставени деца. Обича много народните песни и дори е наследила таланта и бунтарския дух на майка си, но никой от оркестрите в Тракия не е пожелал да й подаде ръка.

Недялка Керанова е родена в в село Татарево, Хасковско, през 1941 г., в семейството на цигуларя Тодор Керанов, благодарение на когото запява народните песни. Първото си отличие получава на 13 години на фестивал на художествената самодейност в Хасково и оттам започва пътят й към музикалната сцена. Любопитен факт е, че известно време Недялка е с фамилия Кирева, по погрешка на свещеника, който издал кръщелното й свидетелство. Така с тази фамилия Недялка идва в Пловдив и дори с нея постъпва в Държавния ансамбъл на Филип Кутев, където в архивите е записана Кирева. Едва след като навършва пълнолетие и си изкарва паспорт, прави корекция на фамилията си. Когато постъпва в пловдивския ансамбъл на Асен Диамандиев, Недялка заживява на квартира у народната певица Мара Василева, а гъдуларят Янко Петров предрича, че ще стане една от най-известните певици на Тракия. Успява да запише и издаде три дългосвирещи плочи с рекорден тираж, като първата излиза в края на 70-те години на миналия век, а следващите са през 1986 и 1987 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Генчо Узунов

Генчо Узунов

03.07.2021 | 12:43

,,Глас -- истински камък от баластрата на река Марица -- ошлайфан, излъскан, валчест. И това рядко чувство към характерните извивки на бавните тракийски песни. Те не се учат в академичните зали. Те са напластени дълбоко вътре в душата на тази ненадмината народна певица, така че да не можеш без вълнения да я слушаш, когато запее. Винаги издайническа влага напира в очите ми, дахът ми засича задавено. Поклон, пред пред теб Недялке!

Отговори
0 0
Сенси

Сенси

29.06.2021 | 23:39

Легендарна певица. Обичана и слушана и досега - особено от хората в Пловдивския регион, които я познават и като човек. Нито грам високомерие от нейна страна. Общуваше и пееше за всеки, който пожелае и където и да се намира. Пееше си без заплащане. Народна певица, народен човек. Много от изнесените факти за нейния личен живот са пресилени, дори не отговарят на истината. Не бързайте да я обругавате, просто защото не я познавате! Да почива душата и́ в мир!

Отговори
1 0
Христина

Христина

27.06.2021 | 14:54

На първо място са децата ! А който не може да ги гледа , да не ги създава !

Отговори
2 0
Габи

Габи

26.06.2021 | 20:16

Децата не трябва да бъдат пренебрегвани, заради кариерата на родителите. Такива родители не заслужават уважение.

Отговори
8 4
Хмх

Хмх

26.06.2021 | 12:02

Сите ли певачки са такива? От статията разбрах основно, че тая си е фърлила децата по домове за сираци, за да не пречат, докато се пляска и кълчи с разни свирачи.

Отговори
23 16
Нина

Нина

26.06.2021 | 19:19

Защо ми изтрихте коментара Та беше алкохоличка

Отговори
15 6
Васил

Васил

26.06.2021 | 21:05

Учете се да си уважаваме талантите си и въпреки това трябва да се гордеем с тях въпреки че грешат Дане забравим че сме човеци

Отговори
8 6
Иван Рангелов.

Иван Рангелов.

28.06.2021 | 18:05

Не познавате живота на Керанова и причините за да говорите така.Позволявам си да го кажа като зет на Керанова.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?