Следвайте ни

Дъщерята на Георги Божилов - Слона алармира: В нета продават предимно картини ментета!

viber icon

Не мога да си представя, че точно в сайт ще се предлага автентично платно на баща ми срещу смешни цени, заяви Миа Божилова

 

В интернет сайтовете за търговия е пълно с фалшификати на творби на баща ми. Това обяви пред "Марица" дъщерята на големия художник Георги Божилов (Слона) Миа Божилова.

Творби на най-големите български художници, в това число и на Слона, се появиха сред обявите за продажби на стоки втора ръка в нета и в OLX, както разкри репортер на вестника.

Картините са пуснати за продан в сайта за електронна търговия, като се предлагат без гаранция за автентичност или придружаващ ги сертификат.

Златю Бояджиев

От продавалника в нета ценителите могат да се сдобият с рисунка с туш на Златю Бояджиев за 495 лева, две картини на Георги Божилов-Слона на цени от 2000 и 12 500 лева, Дечко Узунов, Йоан Левиев, Давид Перец и още много други. 500 лева пък струва картина на Радул Шишков.

"Не мога да си представя, че точно в сайт ще се предлага автентична картина на баща ми. Лично аз много пъти съм попадала на негови ментета, които се предлагат за оригинални. Канили са ме да си кажа мнението, когато на някого са предлагали уж творба на баща ми и направо съм се ужасявала. Някои от тези ментета са скандално некадърни и дори неспециалист от пръв поглед би ги разпознал.

Георги Божилов - Слона

Човек може да се ориентира дори по цените на предлаганите картини. Платно на баща ми и най-големият лаик не би предлагал за 2 хиляди лева. Това е в пъти по-ниска цена от тази, за която се продават негови работи. Той не беше от най-продуктивните художници и затова цените на негови картини растат, а са и доста търсени от колекционери, тъй като няма предлагане. Дори на споменаваната цифра 12 500 лева според мен е трудно да се открие оригинална картина на Георги Божилов.  А и не е  сериозно притежатели на шедьоври да ги предлагат там, където се търгуват дрехи и домакински уреди втора ръка.

Лично аз нямам представа кой рисува ментетата. Вероятно имат някакви рисувателни способности. Чувала съм за хора, които от пласиране на ментета правят добри пари, но не ги познавам, а и не искам. Не знам какви наказания предвижда законодателството, но съм скептична, че скоро някой ще урегулира пазара на художествени творби и ще запази правата на творците и собствениците на техни творби", каза още Миа Божилова.

Десетки картини на легендарни български художници се продават онлайн в OLX и почти никоя от тях не се предлага със сертификат за автентичност. В момента ценителите могат да си купят рисунка с туш на Златю Бояджиев за 495 лева, Дечко Узунов, Йоан Левиев, Давид Перец и кой ли още не.

Уникално предложение е луксозен албум на Кристо и Жан-Клод, издаден в 1000 броя и подписан лично от авангардиста. Той се предлага за 9000 лева. Акварелите на Дечко Узунов са между 1500 и 1700 лева. Маслен портрет на Тодор Живков и Ленин - 50 лева.

Всичко това се търгува на юнашко доверие, гарнирано с някаква интересна история около придобиването им. 99% от картините, които се предлагат в продавалника, са без документи - нямат сертификати за автентичност или за идентичност. Ако поискаш от търговеца, ти казват да сложиш каруцата пред коня - ще го направим, но след като купиш картината.

Столичанин продава в момента рисунка на Димитър Казаков-Нерон, за 3250 лева. Творбата е от средата на 80-те години, когато художникът рисува между 10 и 20 такива работи на ден. Не се предлага със сертификат за автентичност. „Не съм вадил, но мога да извадя. Купих я от друг човек и съм сигурен за себе си, че е оригинал. Кой ви е казал, че трябва да се издават сертификати“, недоумява продавачът на Нерон.

Той обяснява, че сертификатът за автентичност се издава от специалист по творчеството на съответния художник и този документ е различен от идентификацията на картината. Едната тапия струва 350 лева. Другата е 30 лева и се издава от комисия в Националния исторически музей.

„Ментетата тръгнаха оттам, че им вадят идентификации, а не сертификати за автентичност. За идентификацията се събира комисия от 5 души от НИМ, като в нея понякога влизат секретарката и чистачката. По закон тя не е документ за автентичност, а за идентичност - че отговаря на снимката и на размерите“, обясни продавачът. Ако купувачът настоява, ще получи сертификат след преглед от специалиста по Димитър Казаков - Нейчо Дойчев. Това обаче може да стане, след като стане договорката", уточнява продавачът.

Дончо Донев

Дончо Донев

Журналист - екип "Спорт"

Дончо Донев е завършил Английската гимназия в Пловдив, а след това ПУ Паисий Хилендарски специалност "Българска и английска филология". В екип "Спорт" на "Марица" е от март 1999 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

СЛОН с розови очила? Какая прелесть!

СЛОН с розови очила? Какая прелесть!

11.04.2021 | 20:47

Най-фпичиляващи са РОЗОВИТЕ ОЧИЛА на "живописеца" у фтората картинка (нали не е Шега? Менте? Фалшименто? Наистина СЛОН?) - кой истински художник ще гледа Света и Цвета през мътни стъкла? Колкото и напук да възнамерява да го ИЗОПАЧАВА?

Отговори
1 0
'свинете, ама #КОЙ сертифицира "СЕРТИФИКАТОРИ"?

'свинете, ама #КОЙ сертифицира "СЕРТИФИКАТОРИ"?

11.04.2021 | 19:46

Коя институция "СЕРТИФИЦИРА" / дипломира / ръкополага самозваните Сертификатори? МУТРО'ПОЛИТ'икът ли и тук дърпа конците? Дейчо Нойчев си няма хабер от НЕРОНа; нито за платна от Чавдар Пашев, нито от Данчо Григоров-Маркуча - за тях отъде да търся бумажка? "...Едната тапия струва 350 лева. Другата е 30 лева и се издава от комисия..." ЗА 123.45 лв. 'секакви сертификации пра'име, не отлагайте след Великден!

Отговори
1 0
Модилианитата = ОФЕРТА, нова Партида!

Модилианитата = ОФЕРТА, нова Партида!

11.04.2021 | 19:30

Цяла индустрия на запад произвежда изкусни ПОДОБИЯ ("новооткрити!") от Стари Майстори и то не само Пикаса и Шагали, ами дори и Барок-Ренесансови, които само с хай-тек рентгено- и химически експертизи установяват, че такива бои в оная епоха няма как да е имало. Сюжети за Джеймз Бонд, какиното. НА ТОЗИ ФОН СМИСЪЛЪТ НА "СЕРТИФИКАТ" ОТ СПЕЦ (?!?А? Дойчо милият?) става никакъв, менте бумажка. Щом платното задоволително МЯЗА НА КЛИМТ това е достатъчно =плаща! (ЙОНИтата са ми на тавана, че и ф куфната нема мЕсто. КРИСТО след четвърти курс в Академията предлагаме ИЗГОДНО - 0887 610 606)

Отговори
1 0
акад. проф. д-р инДж. о.з.полк. Кънчо ПЕТКОДЕРОВ, чл-кор. БАНда

акад. проф. д-р инДж. о.з.полк. Кънчо ПЕТКОДЕРОВ, чл-кор. БАНда

10.04.2021 | 17:57

Г-це мила, изг7зицата "СЕРТИФИКАТ" е измислена напоследък от Търгаши, за да цицат от БУДАЛИ. "...когато художникът рисува между 10 и 20 такива работи на ден. Не се предлага със сертификат за автентичност. . . " = даже в цеха на Митьо Киров ("ДиКиро", ах!) бригадирът не се занимаваше с оформление на "сертификати". Ето защо ВСЕКИ СЕРТИФИКАТ Е ИЗМИСЛИЦА, няма как другояче - ма'ни го ти "спец по Нерон =ДОЙЧО" дрън-дрън. (Инджов показа "сертификат" за фалшификат от ...KERATZA, която изнесе ВСИЧКО към Македония!). Важното е, че кадърно изпипана една ИМИТАЦИЯ няма причини да не се харесва колкото и оригиналите ="магия" в това няма никаква, уудуу= така както акад. проф. д-р БожоДими, ГлавСергиджия на РежимаБоБоТРИ възхваляваше Хрельови Кули връз Небет Тепе (и всякъде!) и Панагюрски съкровища в две разцветки, три размера за заможни албански купувачки . . . Така че СМЕЛО купувай от интернета ЩОМ ТИ ХАРЕСВА!

Отговори
2 1
акад. проф. д-р инДж. о.з.полк. Кънчо ПЕТКОДЕРОВ, чл-кор. БАНда

акад. проф. д-р инДж. о.з.полк. Кънчо ПЕТКОДЕРОВ, чл-кор. БАНда

10.04.2021 | 18:15

СмЕх предизвика неотдавна новата "музейна" галерия в Обрядния Дом със . . . "оригинал" от КРИСТО, ама сертифициран от проф. д-рите от АМТИИ отсреща (Ах! Спициялности "хибридни" по АртМениджмънт, ма! Няма ЛАБАВО!), че маслото било рисувано от Христо Явашев ТРЕТОкурсник в Академията. Байчото ще ти ги струпа с килограми такива платна, само и само да се отърве. Никаква стойност нито художествена, нито колекционерска няма, нито ПАРИЧНА = = = пък ти ми ги размахвай "сертификати" колкото си щеш!

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?