Следвайте ни

Държавата удря рамо на музеи и галерии

viber icon

Всички пловдивски музеи и Градската галерия кандидатстват по новата програма на Министерството на културата, насочена към опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства. Всяка институция може да кандидатства с проект до 40 000 лева, като за него не се изисква съфинансиране. Допускат се и такива, които не са били одобрени на предишни сесии.

Етнографският музей планира да озвучи големи зали от експозицията си.

„Проектът ни е за добавена реалност и дигитализация. Имаме големи зали, които ще бъдат озвучени. Така вкарваме съвременни танденции, а не даваме пари за ремонти на хранилища или експозиции“, обясни шефът му д-р Ангел Янков. Привлекателността на програмата е, че не се иска съфинансиране.

Природонаучният кандидатства с проект за създаването на зала, посветена на едноклетъчните организми. В нея ще има модели на бактерии, както и микроскопи за разглеждане. „Това са неща, които хората не могат никъде да видят. Залата ще се казва „Микросвят“ и ще е в помещение от 15 кв. м. Досега нямахме такова нещо“, каза директорът му д-р Огнян Тодоров.

Археологическият музей също работи по проект за новата програма. Той защити успешно друг от предишната сесия на Министерството на културата. „Тогава спечелихме проект за производството на сувенири“, припомни директорът му д-р Костадин Кисьов.

Градската художествена галерия набляга на инвестиране в нови шкафове за съхранение на произведенията на изкуството си. „Държим колекцията си на три различни места и имаме нужда от обновяване на хранилището“, обясни шефът <210> изкуствоведът Красимир Линков. Най-старата пловдивска културна институция пази над 7200 произведения живопис, графика и скулптура.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?