46

Дамски отбор-мечта съживи картини на модния подиум

Творбите на художника Христо Бозуков бяха преобразени в осем зашеметяващи тоалета под музиката на Måneskin

Обединят ли усилия двама професионалисти, влюбени в работата си, очаквайте чудеса. А когато те са и дами, които говорят езика на красотата, резултатът е истински творчески триумф. 16-годишната Венета Павлова и нейният ментор - дизайнерката Паци Парапанова, се захващат с предизвикателството да обединят живопис и мода в името на Жената.

Вени е само на 16, но вече смело гради кариера на дизайнер. Момичето участва в уникалния артпроект "Ние, Вие, Те, ХrистоБ. На 10", създаден по концепция на Джей Хауари. Проектът е интермедия между живопис и мода, отражение на творческия импулс на двама автори - Христо Бозуков и Венета Павлова. Картините на художника оживяват от платното върху плата, за да покажат как

„изкуството прави модата и модата прави изкуството“,

разказва Паци Парапанова, която взема талантливата тийнейджърка под крилото си.

Двете се запознават в знаково място за дизайнерката - нейното обичано ателие. Тя нарича срещата тематична, защото е в любимото й творческо пространство, и емблематична, защото химията е мигновена.

„Това беше от онези срещи, които те карат да си кажеш: „Ах, любов от пръв поглед“, спомня си менторката. С майката на Вени се познават покрай работата й като организатор на културни събития, а Паци Парапанова се грижи за изящната й визия.

„Когато двете дойдоха при мен и споделиха идеята за артпроекта “Ние, Вие, Те, ХrистоБ. На 10", сякаш се върнах години назад, в онова прекрасно време, когато бях на 18, млада, амбициозна, с много мечти. Грабна ме не просто идеята за проекта, а

ентусиазмът, творческият импулс и блясъкът в очите на Вени.

Тя говореше със същия плам и въодушевление за мечтата си да стане дизайнер, които имах аз като момиче. И така приех това предизвикателство - с усмивка,“ разказва пловдивчанката.

Двете бързо откриват, че могат да се разберат с една дума или дори поглед. Освен безкомпромисен професионализъм, ученичка и учителка споделят финеса на женския език - изтънчен, изискан, нежен и отчетлив. Разликата в стиловете пък използват като преимущество, тъй като за всеки дизайнер е ключово да разгърне своята индивидуалност. „Вени е млада, дръзка, неукротима и най-важното е, че обича да експериментира“, хвали я Паци Парапанова и добавя, че двете са екип - мечта.

Приятелството им се оказва безценно в процеса на работа. „Създаването на качествен и завършен продукт е дълъг и сложен процес. Изработката на облекла от модна скица до патрон отнема технологично няколко месеца. Спецификата е, че трябва при конструирането да се пренесе принтът от канавата върху плата. За целта се изискват специални техники, познаване на платовете, средства и опит. Затова приех да бъда ментор на Вени и да й покажа всичко - как се подготвя една скица, как се крои, как да съчетава материи, цветове… Това е дълъг процес и не става за ден или два“, разказва дизайнерката.

Преплитането на различните изкуства винаги е заемало важно място в ателието й. „Когато работя, си представям сливането на модата с изобразителното изкуство, с музиката, с литературата, и то в различни женски персонажи.

Опитвам се да усетя жената, нейните вкусове и предпочитания

и да предложа това, което й отива спрямо нейния темперамент, визия и структура. Вдъхновяват ме класическите творби, но обичам модерното, новото звучене. Затова за модното ревю избрахме фоновата музика да е на Måneskin“, обяснява тя.

Вълнението на ученичката заразява и менторката, която приема предизвикателството с отворени обятия. „Вярвам, че човек трябва непрекъснато да се развива и усъвършенства, да бъде отдаден на това, което прави, и винаги готов да учи“, казва Паци Парапанова.

„Модата е изкуство, особено техниката, която приложихме с Вени да трансформираме абстрактната живопис на Христо Бозуков върху платовете. Създаването на модната скица и реализирането на самия модел е като рисуването върху платно. Следях всеки детайл от работата на Вени - как избира елементите от картините, как ги пренася и прилага върху дигиталните скици, как създава пропорциите на тялото и

как реално чрез скицата моделът оживява.

Осем модела по фрагменти от четири картини, които превърнахме в осем тоалета. Много работа си беше, но си заслужаваше“, разказва пловдивчанката, която за първи път се захваща с подобен проект.

Дизайнерката приветства провокацията и насърчава всички дами да преодоляват страховете си и да не се отказват, срещнат ли по пътя си неодобрение. „Не се бойте от общественото порицание, не се страхувайте да бъдете различни, любознателни, дръзки, нещата не са били никога лесни за една жена със смели идеи и хвъркати мечти“, казва Паци Парапанова. А да приемем предизвикателството е единственият начин, по който можем да променим света.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
dimitrov

dimitrov

21.08.2022 | 19:32

Услуги за селскостопански и индустриални инвестиции Нашата финансова институция има за цел да подпомага финансово фермерите, като им предоставя финансиране. офертите са налични от 10 000 евро до сума от 5 000 000 евро с възможност за връщане с лихвен процент от 2,5% годишно за период на изплащане до 30 години. Свържете се по имейл. [email protected]

Отговори
0 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

21.08.2022 | 16:15

БРАВО

Отговори
3 0

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?