1553

Дами с манлихери и спящи соколчета от Левка в Нощта на музеите

Деца хващаха пищови и саби, дами вдигаха тежки манлихери в Нощта на музеите, която започна тази вечер в пловдивските културни институции. Никога не насочвай пистолет към човек – дръж го с цевта надолу! Този съвет получи 8-годишния Георги в двора на Историческия музей.

„Може вътре да има и камъче и пак да излети“, добави и своите разсъждения по темата за безопасното боравене с оръжия малкият. 

На голяма маса в двора бяха наредени всякакви кремъчни пистолети, револвери и пушки. Оръжията бяха предоставени от „Комитет Родолюбие“. Директорът на музея Стоян Иванов разказа на гостите за прехода от кремъчно през капсулно до патронно оръжие.

Най-голям интерес предизвика карабината „Мартини Хенри“, която от 1871 година е на въоръжение в Османската и Британската армии. Директорът обясни, че тя е стреляла точно до 1000 метра и че това се оказва проблем за руската армия през Освободителната война.

Гостите научиха, че с нея са стреляли и някои от Апостолите от Четвърти революционен окръг. Същото оръжие използва британската армия в битката при Исандлуана със зулусите.

Нощта на музеите започна в 18 часа едновременно в Археологическия, Историческия, Етнографския и Природонаучния. Към тях се прибавиха няколко изложбени зали на Градската галерия.

Пред Природонаучния се изви опашка. Много от гостите бяха с бебешки колички и така използваха възможността да разгледат музея безплатно. 

В Планетариума от Българското дружество за защита на птиците монтира голям монитор, който показва какво става в изкуствените гнездилки за птици в село Левка до Свиленград и в гнездата на щъркелите в Белозем. Птиците в Левка са ветрушки – малки соколчета, които са напълно изчезнали в България. 

„Доставихме ги от Испания и ги аклиматизирахме в Левка. Живеят си там, летят зимно време до Африка и се връщат всяка пролет“, природозащитниците. Децата с почуда видяха, че още в 18 часа ветрушките вече спят непробудно.

В изложбената зала в Музея на Съединението клуб „Българка“ от читалище „Възраждане“ подреди стотици български шевици. Той е създаден през 1978 година от 8 сръчни пловдивчанки. Сред участващите в изложбата е и Мата Сърмаджиева – една от основателките тогава. Някои от шевиците са с размери 1,5 на 1,5 метра. „Работим само автентична шевица – всички модели са от архивите на музеите“, подчерта Мария Антонова от клуба.

В Археологическия музей също бе пълно. Гостите разглеждаха златните нагръдници, мечове ромфея и сребърни статери, и със съжаления отбелязваха, че оригиналът на Панагюрското съкровище не е тук, а в Британския музей в изложбата посветена на лукса в древна Гърция и Персия. "С един поглед се вижда, че това е отливка", казваха със съжаление гостите.

Градската галерия отвори врати за постоянната си експозиция, Иконната галерия, „Капана“ и Зала „2019“. Изложбата на майстора на акварела Васил Чакъров в „Капана“ събра десетки ценители. В сградата на постоянната експозиция гостите бяха стотици. Всички искаха да се насладят на най-доброто от фонда от над 7000 творби на галерията. 

Новият проект на Етнографския музей „Овчар и невеста“ разработен с Института по математика и информатика към БАН се оказа перфектната семейна игра. Родители с деца следваха с QR код стъпка по стъпка как е протичала една сватба навремето.

В 8 различни зали в музея аудио обясняваше какво прави овчарят, докато стане семеен човек – какво купува, за какво се пазари, как преговаря със сватята.

Етнографският и Историческият музеи гъмжат от хора защото в дворовете им още течаха дегустациите от „Дефиле Вино и гурме“.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
ПО-ЛОШО ЩЕ СТАНЕ!

ПО-ЛОШО ЩЕ СТАНЕ!

14.05.2023 | 05:44

ЖИВОТНИ

Отговори
0 0
ЖИВОТНИ ДОКАРАЙТЕ МИ ГЛАВИТЕ НА

ЖИВОТНИ ДОКАРАЙТЕ МИ ГЛАВИТЕ НА

14.05.2023 | 05:30

БОРИСОВ, КИРИЛОВ, ПЪРВАНОВ, АХЛАДОВА, ДИМИТЪР ГЕОРГИЕВ, ЯНАКИ СТОИЛОВ, ЛЮБЕН ГОЦЕВ, ДАНИ КАНАЗИРЕВА, НИНОВА, СТЕФАН ЯНЕВ, РАШКОВ, КИРИЛ ПЕТКОВ, НАДЕЖДА ЙОРДАНОВА, СЕРБЕЗОВА, ПЕТЪР СТОЯНОВ, ИВАН КОСТОВ, ПЛАМЕН ТОНЧЕВ, ХРИСТО ИВАНОВ, НЕДА СПАСОВА, ГРОЗДАН КАРАДЖОВ, КАЛИН СТОЯНОВ, ПЛАМЕН ДАНАИЛОВ, ЯВОР КОЛЕВ, АТАНАС АТАНАСОВ, РУМЕН ГЕЧЕВ, ДЕМЕРДЖИЕВ, ИВО СИРОМАХОВ, Радев, Виолета Комитова. КОЖИТE НА ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ, РУМЯНА ЧЕНАЛОВА, ГРОЗДАН КАРАДЖОВ, ЯВОР КОЛЕВ, КАРЛОС КОНТРЕРА, СТОЯН МИХАЛЕВ. УШИТЕ НА ДИМИТЪР ГЪРДЕВ! МИКА СТОИЧКОВА, ДА СЕ РАЗСТРЕЛЯ! ЗА ГЛАВИТЕ НА БОРИСОВ И РАШКОВ НАГРАДА ЗА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО. НАГРАДА ЗА ПРЕБИВАНЕТО НА , делян добрев. В НАЙЛОНОВИ ПЛИКОВЕ ПРЕД БЛОКА!

Отговори
0 0
ГЛАВИТЕ!

ГЛАВИТЕ!

14.05.2023 | 05:23

СГАН!

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?