Дама вае стъклени пейзажи от стопени бирени бутилки

Народни шевици красят бебешки бодита и мъжки тениски на Пролетния панаир на занаятите

Макът от полето обагря шала или дамската чанта, върху раницата за училище грейва шопска шевица, а старите бирени бутилки се превръщат в нестандартна фруктиера за модерно обзаведения хол. С находчиви хрумки и сръчни ръце майстори дадоха нов живот на баналните неща около нас и ги превърнаха в изкуство, а изделията си показват на Пролетния панаир на занаятите на Малката Главна. Тя е царство на 75 майстори от 20 занаята.



 Екатерина Костадинова от София владее тънкостите на изкуството, наречено фюзинг, което рециклира стъклото и го превръща в артпредмет. Изящните пана на авторката в миналия си живот са били прозорци, преди семейството да смени дограмата. Екатерина Костадинова преработва материала сама в специална пещ. В нея стъклото се топи на 800 градуса. Технологията изисква 12 часа, 8 от които са нужни предметът да изстине, за да е здрав. След като избере формата и добави цвят, авторката създава стъклени пейзажи с къщи, ангели и котки. Празните бирени бутилки и шишетата от детски сокове пък реди в калъп. Щом се разтече стъклото, заема неговата форма и се получава модерна фруктиера.

Екатерина се е учила дълги години от майстор керамик, а от 10 вече сама твори. Води и школа за деца. Наскоро избягала от големия град, купила си къщичка в ботевградското село Боженица и сега е пред ново предизвикателство - да експериментира съчетаването на стъкло и дърво.

Ваня Терзиева от Пазарджик пък отдавна има тръпка към багренето. Преди време видяла тъй наречения екопринт в интернет и се поинтересувала как се получава естествен отпечатък на листо върху текстил, при което багрилото на растението оцветява плата като в акварел на художник. По нова време дамата работела в ателие за дрехи и започнала първите си експерименти върху излишно парче плат. После се престрашила да посегне към шал. Сега уникатите  радват дамите с вкус към различния аксесоар. А авторката повдига завесата за технологията: платът се мокри с фиксатор според цвета, с който ще се работи - оцет, желязо, цинк, меден сулфат. Листата също се топват в него. После се поставят върху тъканта - лен, памук или коприна. Навива се и се вари. Разчита се на естественото багрило в растенията. А най-хубавото е, че никога не можеш да предвидиш какво ще се случи, защото листата и фиксаторите влизат в досег и се получават различни цветове и меланжи. Така природата дорисува всяка идея, казва Ваня. Най-много обича да работи с мак, жълто и кафяво получава от листо на орех. Обикаля да събира също смрадлика, кленови листа, ракита и да къса клонки от червена слива. Сезоните за това са лятото и зимата, а Ваня отдавна е загърбила другата работа и се е посветила само на занаята, като добавя към това и плъстенето на вълна.

Нашенчета отвъд пределите на България правят първите си стъпки на прощъпалника върху пано с бродирани мотиви от шевици. А като стане време за училище, мятат на рамо дънкова раница с бродерия от Шопския или Добруджанския край. Изработва ги Горанка Кирова, която започнала като майстор на кукли, а днес прави съвременен прочит на фолклора в предмети от модерния свят. Куклите й вече са с рокли с бродерия на гърдите, а момчетата - направо с носии с гайтани. Бродира от бебешки бодита до мъжки тениски. Междувременно не спира да броди из литературата за нови и нови автентични шевици, от които със специален софтуер изважда мотив или част от него. Инвестирала е и в машини, с които да може да го пренесе върху памучна дреха или дори върху кожа, за да се превърне в шнола или диадема за коса.

Бижута от макраме

Бижута от макраме пък майстори Василка Михайлова от Смолян. Тя също нагазила в занаята направо от очен център, в който работела, когато видяла оригинална плетена гривна. В интернет проучила техниката. Две години й е отнело да я усвои и да почне да твори сама. После положила изпитите в еснафа и от 3 години е признат занаятчия - майстор на накити. От восъчен конец наплита мрежи и арабески, в които втъква камъни, миди и други акценти. Моделите имат различен стил - могат да се носят и в небрежен гръндж, и с малка черна рокля.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?