1553
Следвайте ни

Дама от топ класа е новият шеф на продуцентите в България

viber icon

Петя Точарова – един от най-добрите български специалисти в областта на защитата на правата на интелектуалната собственост, е новият изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП). Тя поема поста от Ина Килева, която години наред успешно ръководеше организацията на звукозаписната индустрия у нас. 

Петя Точарова е магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски“. Започва кариерата си в Агенцията за авторско право, която след 1989 г. се преобразува в Музикаутор. Тя е и един от създателите на първата консултантска компания в областта на интелектуалната собственост в България.

През 1997 г. заминава за Брюксел, за да се посвети на регулаторните аспекти и политики в областта на филмовата индустрия и медиите в Европа. През 2003 г. е назначена за ръководител на Програмата на ЮНЕСКО за авторски права в Париж.

Няколко години по-късно поема отговорността за практическото прилагане на Конвенцията на ЮНЕСКО от 2005 г. (първия международен инструмент, регулиращ културните индустрии). 

Непосредствено преди да заеме поста изпълнителен директор на БАМП, Петя Точарова ръководи Отдела за политики към Конвенцията на ЮНЕСКО за световното наследство. Има специализации по интелектуална собственост в Лондон и Страсбург, и по международна политика в Брюксел.

„Целият ми професионален път досега е свързан с културния сектор,  като по-голямата част от кариерата ми премина на европейско или глобално ниво. Щастлива съм, че отново ще работя за музикалната индустрия в моята страна“, каза Петя Точарова.

„Петя има безценен опит в областта на защитата на авторските права и дълбоко разбиране за значението на творческите индустрии. Истински щастливи сме, че след завръщането в България прие да се присъедини към нас и сме убедени,  че  ще е впечатляващ лидер и генератор на нови идеи“, сподели Станислава Армутлиева, председател на Управителния съвет на БАМП. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Георги v.

Георги v.

07.10.2021 | 07:48

Абе, ние всичките сме "топ", само че сме най-зле в ЕС. Да не говорим за "успехите" в областта на защитата на. интелектуалната собственост. Много хубав е вица за новият герб на България - "Хипопотам затънал до шията в калта, но отворил огромна уста". Това сме ние.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?