49

Дъбенската група с дебют на „Пирин Фолк"

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

 

С нова авторска песен на македонска основа ще се представи на предстоящия международен фестивал „Пирин Фолк“ в Сандански мъжката певческа група от карловското село Дъбене с ръководител Генчо Цолев. Десетимата гласовити мъже набраха смелост, явиха се на предварителния кастинг и за тяхна радост бяха одобрени. Те ще пеят и в двете конкурсни вечери  на 27 и 28 август - първо с новата „Де гиди, калеш Никола“ и след това в конкурса за изпълнителско изкуство с песента „Яна гърло заболело“ от репертоара на незабравимия  Костадин Гугов. И двете песни, с които ще се представи групата, са с нови аранжименти, дело на Сашко Митковски от Северна Македония.

"Безкрайно сме благодарни на селекционото жури с председател Юлия Цанкова, които оцениха труда ни и дадоха висока оценка на изпълненията ни. Пиринските песни са едни от любимите ни, а желанието да се представим на този престижен фестивал е от доста години. За съжаление, преди 40 дни ни напусна един от основателите на групата Станимир Иванов и това наше участие на голямата сцена ще бъде посветено на него", каза ръководителят Генчо Цолев, който свири на кавал и пее.

Самият Цолев е автор на текста на новата песен, създадена за по-малко от месец, в която са възпети пиринските войводи - борци за свобода.

Дъбенската група е основана през 1974 г. - предимно като изпълнители на коледарски песни. Участва активно в читалищната дейност на селото до 1993 г., когато преустановява дейността си. През 2012 г. част от старите участници, заедно с нови ентусиасти решават да възстановят групата отново с изпълнения на коледарски песни. Постепенно обаче започват да изпълняват и други народни песни от всички фолклорни области на България. С времето към групата се присъединяват музиканти, които й придават модерен облик и звучене. Дъбенската група участва в множество фестивали и надпявания в страната и чужбина. Има призови отличия от събора на Рожен, фестивала в Банско и други. Отличена е с голямата награда “Гранд При” от фестивала “Перлата на Адриатика” в Будва, Черна гора. Тази пролет по повод 10-години от основаването си групата издаде и първия си самостоятелен албум - „Спомен от Тракия“, който включва 12 песни, както народни така и авторски. Вече получава и покани за изяви на различни фестивали и събори. Миналата седмица беше на Празника на минералната вода в Девин, на Деня на плодородието в село Бегунци, Карловско, а сега е в трескава подготовка за юбилейното 30-о издание на „Пирин Фолк“. На същата сцена ще бъдат и любими имена като Глория, Володя Стоянов, Наум Петрески и Зуица Лазова, Илия Луков, Георги Гоцев, Севдалина и Валентин Спасови, Васко Лазаров и други изпълнители.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?