2374

Да учиш история от музиката - с шведските метъли Sabaton

Учебниците на хартиени носители вече се превръщат в отживелица. Още преди години издателствата започнаха да налагат онлайн вариант на учебници. Това е продиктувано и от измененията в образователната система, която пренася багажа към новия си дом в дигиталното пространство. Малко обаче са примерите за това, че всъщност музиката може да замени почти изцяло учебниците. Много от децата и тийнейджърите си признават например, че са усвоили английския език от анимациите, които родителите им са пускали да гледат, както и от музиката, която обичат. Шведската метъл група Sabaton пък предостави нещо съвсем различно - исторически уроци по ноти.

Знаменитата банда от Фалун, Швеция, е създадена през 1999 г.  Sabaton имат албуми с милиони продажби и платинен статут в цял свят, разпродадени концерти в повече от 50 страни, а вокалистът Йоаким Броден - репутацията на един от най-адекватните и емблематични съвременни метъл вокалисти. Групата черпи вдъхновение от военната история и я запечатва във всяка своя песен. Ако никога не сте имали интерес към подобна тематика, Sabaton ще ви накара да размислите. Всяка тяхна песен е вдъхновяващ и напоителен урок по история, а музикантите влизат в ролята на мечтаните учители. Творчеството им преминава от сърбите, които се бият през Първата световна война, през легендарните крилати хусари на Полша и възхода на шведската империя при крал Чарлз XII, до руснаците в Сталинград и Нощните вещици (руските авиаторки, тероризиращи нацистите). Буквално всеки, показал безумна смелост на бойното поле, попада в текстовете на шведската група. "Често ни казват, че си вземат изпитите по история заради нашите песни!", казва с усмивка в интервю за авторитетно американско рок издание вокалистът Йоаким.

Бандата засвидетелства любовта си към България с песента „The valley of death” („Долината на смъртта“). Тя е посветена на емблематичен момент от родната ни героична история - битката при Дойран през Първата световна война. Тя е изключителен исторически урок и със сигурност нагледен пример за това, че учениците могат да заобичат историята през музиката на своите идоли. И най-важното - да научат нещо ново и интересно.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?