Следвайте ни

Да посетим поне един музей, днес е техният празник

viber icon

Всяка година на 18 май светът отбелязва Международния ден на музеите. Целта на празника е да се повиши информираността и ролята на музеите в обществото, защото те са важно средство за културен обмен, обогатяване на културите и развитие на взаимно разбирателство, сътрудничество и мир между народите. Този ден е прекрасен повод да си дадем сметка за значимостта на музея като духовно пространство, което в ерата на новите технологии привлича не само специалисти и любители на културното наследство, но и възпитава у младото поколение любов към историята,

За първи път Международният ден на музеите се чества на 18 май 1978 г. Решението за това е взето през 1977-а в Москва на ХІ генерална конференция на Международния съвет на музеите.

В модерната си форма музеят възниква като индивидуална колекция от куриозни предмети на аристократи през Ренесанса. Националната държава ги превръща в стожери на своята културна идентичност. Днес, когато светът е движен от глобализацията, музеят е превърнат в главно средство за привличане на туристи. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?