49
Следвайте ни

Д-р Костадин Кисьов за сградата на БНБ: Експонатите ни нарастват с 1000 на година

viber icon

Кметът Здравко Димитров предложи бившата страда на БНБ, която е в началото на Малката главна да се превърне във втора сграда на Археологическия музей.

Тя разполага с голяма площ, просторно фоайе с високи тавани и вътрешен двор, който може да се остъкли.

Ето какво каза за тази идея директорът на Археологическия музей доц. д-р Костадин Кисьов:

"От всички музеи ние имаме най-голяма нужда от нова сграда, защото на практика ние сме в сградата на Данъчната агенция от 1930 година. Тогава тя е дадена от Министерството на финансите. Това е най-малкият пловдивски музей.

Ние сме може би единственият музей, който всяка година увеличава фондовете си с около 1000 експоната, защото постоянно правим разкопки. Имаме вече около 200 хиляди експоната. 

Част от тях са в двора Съвместното командване на Специалните операции /Бившият щаб на Втора армия/ Няма къде да излагаме експонати! 

Отделно имаме голяма ведомствена библиотека от 30 хиляди тома. Тя е създадена около 1900-а година. Има уникални неща, пълним я постоянно с издания на почти всички културни институции. Тя е в аклиматизираните ни подземия сега. 

Имаме нужда от площ! Няма къде да излагаме експонати. Сградата трябва да бъде адаптирана за музей. Да се преобразува вътрешният й двор. 

Трябва вътрешно препроектиране и в подземията трезорите да станат хранилища. След това трябва да се реставрира самата страда отвън, защото е в лошо състояние. 

Общината трябва да знае, че това е дългосрочен проект, който ще се осъществява поне 4-5 години и ще струва много пари. Другата седмица ще отида да разгледам сградата на бившата банка."

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?