2374

Д-р Асен Колев отвори кутията на Пандора с новата си книга за исляма СНИМКИ

Бледият диалог между религиите и етносите, между държавата и етническите общности ли е цъкащата бомба на 21 век?  Колко неука е държавата по темата с етническите общности? Кой копае дупката между етническите общности в България и по света? Познаваме ли исляма и защо се страхуваме от него? Ще се радикализира ли ислямската общност в България?

Всички тези въпроси изникнаха след представянето на новата книга на д-р Асен Колев "Ислямът в България" в Ректората на ПУ "Паисий Хилендарски". И то още преди аудиторията да е прочела труда му. Със сигурност още хиляди въпроси обаче ще изскочат след като всеки вникне в съдържанието. То е от общо 150 страници, буквите на които отварят кутията на Пандора и дават посока на всички проблеми, които излизат от там. 


Журналистката Елена Янева влезе в ролята на модератор и направи блестяща увертюра към онова, което се разгърна в следващите 90 минути. 

"Познавам д-р Колев като човек, който винаги мисли за обществото и за съжителството на етническите общности в него. Човек, който се е посветил на своята мисия. Той отлично знае какво е да бъдеш "различният" в своя мюсюлмански свят и "другият" в християнския. Д-р Колев научи много хора да бъдат толерантни, да не гледат цвета на кожата и религията, да гледат на човека извън клишето. Той скромно нарича своята книга "сборник от лекции".

Поставя въпросите познаваме ли ислямската религия изобщо, знаем ли кои са философските постулати на тази религия, дали не мислим единствено за разликите между нас и дали не е време да се вгледаме повече в другия", каза Янева и предостави думата на проф. д-р Мария Шнитер, която направи професионален разрез на книгата. 


Проф. Шнитер започна със спомен за първата си среща с Асен Колев, която е била преди около 20 години.

"Тъкмо бяхме създали Философско-историческия факултет. Той дойде в Деканата, който тогава се помещаваше в друга сграда (извън Ректората) и се появи със своята книга за мешерето. Тази книга ми направи много силно впечатление. Това е една изключително фина материя за изследване.

Бях респектирана да се срещна с човек, който е стъпил на тази неизследвана територия и успява да нагази в нея. И сега, като ми се обади че има нова книга, много се зарадвах. Това е книга, предлагаща нещо, което липсва в България, а именно точно такъв тип изследвания", посочи Шнитер. И допълни, че книгата на д-р Асен Колев е перфектното четиво или по-точно учебник за всеки, който стои вън от тази религиозна група, сблъсква се с нея за първи път и иска да си отговори на възникващите въпроси. 

Проф. Шнитер представи накратко трите части на книгата - "Светът на исляма", "Ислямът в България - между толерантността и радикализацията" и "Правото, правните школи и правосъдието в исляма".

Последен думата взе самият автор, който заяви, че е изключително трудно да се пише по подобна тема като исляма. Колев определи като едно от големите предизвикателства многобройната и полисемантична терминология. Той подчерта, че няма религия по света, която да не е преминала през периода на насилието, но тези неща трябва да се разглеждат само в исторически план. 

"Пренасянето на тези постулати, записани в свещените книги, в съвремието изобщо не е добра теза", подчерта д-р Колев. 

Той прогнозира, че сблъсък на религиите и цивилизациите ще се състои в един бъдещ етап и то в много остра форма. 

Авторът посочи и взаимовръзката между познаването на етническите общности и националната сигурност на страната. 

"Често се подценяват междуетническите  и междурелигиозните проблеми. Бих се радвал тази книга да бъде началото на един откровен разговор за сигурността на нашага държава, за толерантните отношения. Необходимо е да лансираме политики и проучвания, които действително да решават практически проблеми, а не само теоретични такива. Опитвам се с тази книга да формулирам задачите на нашето общество, да започнем лека-полека да ги реализираме, да ги опазим, за може нашите деца и внуци да живеят в нормална държава. Само сигурността води към свободата. С цялото си поведение не бива да допускаме ескалация на съществуващите проблеми, а да ги решаваме и да помагаме там, където е необходимо", подчерта д-р Колев. 


Той е категоричен, че трябва да се изучава до най-малката подробност как отделните етнически общности реагират при конфликт и напрежение. Само така могат да се предвидят опасности, да се избегнат остри сблъсъци. Само така политиците ще умеят да водят диалог с тези общности и да реагират правилно според ситуацията. Този проблем участниците в заформилата се дискусия очертаха като изключително важен за експресно решаване, в това число и скъсяване на дистанцията между общностите и държавата. 

Като въпрос без отговор д-р Колев посочи: "Кой има интерес от това задълбочаване на проблемите с общностите, от нарастване на дистанцията между самите тях, както между тях и институциите?" 

Политиката като начин на решаване на проблемите на етносите предложи ректорът на ВУСИ и политолог проф. Георги Манолов, който уважи събитието.

"За съжаление България не се управлява с наука", подчерта той и отправи призив държавата да знае повече по темата, да има експертиза на национално и местно ниво. 

"Може би пък е време науката да бъде по-агресивна, за да ангажира политиците в търсене на решения", обобщи изказването му модераторът на срещата Елена Янева. 

След края на представянето, присъстващите засипаха автора с въпроси, на които той отговори професионално и изчерпателно. Д-р Колев подчерта, че книгата обобщава лекции, с които са обучавани полицаи, работещи на терен в квартали с етнически малцинства в големите градове.  

Д-р Асен Колев е роден през 1949 г. в Асеновград. Завършил е Академията за обществени науки в София. Защитава дисертационен труд по актуалните етно-религиозни проблеми и има научна степен "доктор по философия". Публикувал е множество научни статии за съвременни проблеми и процеси на етническите и религиозните общности в България. Задълбочено работи по ислямската проблематика и съвременните измерения на тази религия в България и Европа. Има издадени две книги.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?