71

Цвятко Сиромашки търси ново място за Фонтана на ябълката

Авторите на проекта „Фонтанът на ябълката” Красимир Кумчев и Цвятко Сиромашки обмислят алтернативно място за него.

Това стана след като преди броени дни стана ясно, че общинарите възнамеряват да отредят на мястото на ул. „Константин Иречек” зад Джумаята да има маси за храна на открито.

„Над 800 души се подписаха под проекта и продължават да ни подкрепят. Постоянно ми звънят и казват: Никакво оттегляне. Проучваме да предложим друго подходящо място, което също е в центъра”, каза специалистът по земеделие Красимир Кумчев. 

Целта е общинарите да имат избор. Кумчев и Сиромашки все още не казват, кое място за избрали, като намекват само, че е в Центъра, но не и в Стария град.

„Не говорим просто за един празен терен – мястото трябва и да е водоснабдено”, припомня скулпторът Цвятко Сирамошки.

Авторите на идеята ще представят за гласуване в Общинския съвет на новото място за фонтан на сесията 27 октомври. 

звестният пловдивски сценограф Кънчо Касабов завършва 30-секунден 3D клип, който показва как ще изглежда Фонтанът с ябълката.

Проектът бе обявен преди 2 години от инженер агроном Красимир Кумчев и досега е събрал над 800 подписа в подкрепа на реализацията си.

Авторите на идеята поканиха през лятото известния пловдивски сценограф Кънчо Касабов, който създаде 30-секунден 3D клип, който показа как ще изглежда Фонтанът на ябълката.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Жал ми е за коментаторите

Жал ми е за коментаторите

20.10.2021 | 15:26

За спокойната малка уличка на Джумаята - там убиха човек преди няколко месеца, събират се наркомани и алкохолици. Такова спокойствие е, че нямам думи. Второ - когато някой от вас създаде изкуство и има акъл в главата, колкото Цвятко Сиромашки, моля - дайте да го видим. Пък дали е овехтяло или не - времето ще покаже. Трето - с един такъв проект ще се цивилизова тази малка уличка, ще се разчисти от криминални изстъпления. Хора, изкуството променя средата, а не вашата агресия. Така си мисля, пък вие също помислете.

Отговори
0 0
Несъгласен

Несъгласен

19.10.2021 | 21:27

Пловдив се превръща все повече в един натруфен провинциален град с тези измислени “знакове”. Незнам доколко тези които са подкрепили подписката разбират от изкуство. Около Джумаята е много натоварено със знаци и няма необходимост от повече такива. А що се отнася до творенията на Сиромашки, то ако има аналог на чалгата във визуалното изкуство то това са неговите овехтели от 90 години на миналия век творения. Напълно е безмислено и не допринася за съхраняването на естетиката на Пловдив. Напротив, разрушава я. Една спокойна малка улица има в центъра и нека да си остане така.

Отговори
0 2
също

също

19.10.2021 | 21:02

Натрапено "изкуство", ако въобще е такова. Вече няма кой да каже. Всичко минава за Окей. Щом и кофи инсталираха насред археологията. Жалко за града и естетите в него.

Отговори
1 2
Несъгласен

Несъгласен

19.10.2021 | 20:37

Оставете поне едно място в Пловдив да остане спокойно за хората и без натрапчиви кичови изпълнения.

Отговори
1 2

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?