Следвайте ни

„Цветовете на лятото” - книга, вибрираща от пъстрота

За класическите строфи и поетиката на кратките форми

viber icon

„Цветовете на лятото”, Антоанета Павлова - най-сетне неоспорим факт в необозримите пространства на поезията, в това вибриращо от пъстрота заглавие, постигнато по метода на изключване на други по-малко значими варианти. Интуицията ми го повика и възкреси от подсъзнанието на поетесата. Оказа се едно и също с нейното първоначално работно наименование.

Странно съвпадение, потвърдило в голяма степен правилността на откривателските прозрения на Фройд в неговите лекции по психоанализа, отдали приоритет на първичните думи, възпроизведени в нас по зададена тема. В случая както е с „детството”, примерно и архетипната връзка с летните багри. Озарени от алхимията на Словото. В архитектониката на класическите куплети. В електронен епистоларен диалог бе постигнат консенсус и честота, на която стиховете да пулсират приемливо и хармонично и за двама ни. Бяха намерени маркери и нюанси на най-талантливо написаните редове и съответна скала за други, на милиметри от тази възвишена цел.

В този смисъл винаги съм бил максималист с убедеността, че форма и съдържание са неделими в целостта на внушенията. Изглежда си струват усилията над белия лист, когато някой от другия край на Земята може да прочете и разбере по-добре от всекиго посланията ни, създадени първоначално на нашия роден език, а след това преведени и на английски.

Такъв е невероятният случай със Стоянка Боянова и предишни нейни книги в Конгресната библиотека, Вашингтон с много позитивни коментари през годините. С нея имахме щастливия шанс да бъдем поканени от Cyberwite.net, Индия, след поредица участия в международни антологии и днес двуезичната ни книга „Върхове под звездите” се разпространява чрез Amazon.com в различни страни. Публикувана бе рецензия с библейски размах и мощ в списание SETU, Питсбърг, САЩ от посланика на мира и литературата по света проф. Джоузеф Спенс, която бе адаптирана и в български медии.

Преди години, когато нямаше повече тайни за мен в класическия стих, дойде предложение към нас, група талантливи поети, да подсилим Пловдивския хайку клуб от непрежалимия наш приятел и аристократът по дух и визия Тодор Биков. Няма го, за да съпреживее радостта ни от високата чест, с която ни удостоява Глобалното литературно общество със златни, сребърни и бронзови звезди за принос в световната литература. Участваме и в Първата антология на световното гогьоши, въплътило древните класически гръцки петстишия с императорските стихове вака и танка на Изтока. Там няма място за излишни думи. Символите са по-характерни за този вид поетика, както е в Светото писание, в сравнение с класическите строфи - римувани и ритмувани, където метафората е най-значима тропа.

В този смисъл моят призив към поетесата, за чиято премиера бях нахвърлил тези бележки и към нейния съпруг, проявили рядък талант в кратките форми и техните продължения, е да приемат предизвикателствата на времето, в което живеем. Мнозина поети, в това число и български, споделят мнението на Алън Самърс, че кратката поезия  е най-разпространената днес. Различните визуализации на Словото внасят многостранен прочит и създават незрими връзки между класиката и източната медитация. На добър път с цветовете на лятото в стиховете на Антоанета Павлова!   

Антоанета Караиванова-Павлова живее и твори в Пловдив. Завършила е българска филология в ПУ “Паисий Хилендарски” и публична администрация в Технически университет - Варна. Препо-давател по български език на чуждестранни студенти в Департамента за езиково и специализирано обучение на МУ - Пловдив. Автор и съавтор на множество научни статии, публикувани в страната и чужбина, на учебници и учебни помагала. Пише поезия и проза. Има публикации в многоезичния литературен сайт Plovdivlit, в национални и интернацио-нални сборници и алманаси. Отличавана е в национални конкурси. Член на Съюза на учените в България и на Дру-жеството на пловдивските писатели. Автор на четири поетични книги: “Следа от дъжд” (2003), “И утре е нача-ло” (2005), “По тихия път на тревите” (2011), “Цветовете на лятото” (2019).

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?