Следвайте ни

Цяла година тържества в чест на Георги Раковски

viber icon

През април се навършват 200 години от рождението на революционера Георги Раковски. По случай юбилея Министерство на културата и Министерство на отбраната ще проведат серия от тържества през цялата година. 

„Няма българин, който да не знае кой е Георги Раковски и при произнасянето на това име да не му трепне сърцето. За Министерство на културата е чест да участва в честванията на един българин, който съвместява в себе си нашето желание да пребъдем“, каза министърът на културата Боил Банов по време на съвместна пресконференцията днес във Военната академия.

В събитието участва заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, а чрез видеоконферентна връзка се включиха и представители на местната власт, членове на Инициативния комитет, които представиха предстоящите събития и дейности, посветени на живота и делото на Раковски, в градовете София, Велико Търново, Пловдив, Сливен, Карлово, Котел, Панагюрище и Раковски.

Целта на честванията ще е да бъдат представени научни факти, които да поставят тази светла личност в центъра на развитието на съвременна България. 

В тях се предвижда изработване на военно-учебен и документален филм за Георги Раковски, изложби на негови публицистични и литературни произведения и срещи-четения в различни населени места, експозиция от оригинални документи, архиви и старопечатни книги в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, отворени врати във Военната академия и много други събития. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?