Следвайте ни

Цял месец музеите ще са безплатни за децата в Пловдив

viber icon

Инициативата „Месец на децата в музеите на Пловдив“ започва през месец февруари. Тя е посветена най-вече на децата, но също и на техните родители, баби и дядовци. 

Семействата са поканени да посетят различните експозиции под тепетата, където най-малките ще открият богатството на музейните институции. 

Община Пловдив е отпечатала специална картичка за „Месец на децата в музеите на Пловдив“, която желаещите могат да получат във всяка от културните институции. 

На всеки обект се поставя по един печат в картичката, а за децата, които са събрали всичките печати ще има още изненади и безплатни билети за детски спектакъл на Опера Пловдив или представление на Кукления театър.

Регионален исторически музей – Пловдив се включва в „Месец на децата в музеите на Пловдив“ с експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” 1 и експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” 1 в Старинен Пловдив. 

В съботите и неделите до края на месец февруари и на 3 март двете експозиции ще приемат посетители от 9.00 до 17.00 часа.

Децата до 7 години посещават обектите ни безплатно, самостоятелно идващите ученици се таксуват с билет от 1.00 лев, входът за бабите, дядовците и техните внучета се таксува с един семеен билет от 3.00 лева, а родители с деца ще могат да разгледат експозициите ни с един семеен билет от 5.00 лева.

Всяко дете ще получи книжка за оцветяване „Българско опълчение”, футляр/хармоника „Първо българско изложение” и по един брой снимка „Спомен от Пловдив” на сграда, която е била емблематична за града. 

Археологическият музей също ще се включи в инициативата с играта „Посети и открий“. При нея децата ще получават листовки с изображението на даден артефакт. 

След това ще могат да го търсят в музея. Накрая всички ще получат цветна картичка с Панагюрското съкровище. 

Музеят ще пуска безплатно всички деца до 7-годишна възраст.

През уикендите на февруари, посещението в Регионален етнографски музей – Пловдив също ще бъде безплатно за децата до 14 г. 

Всяко дете ще може да разгледа музея и да се забавлява с различни образователни занимания, специално подготвени от нашия музеен педагог. Те ще могат да оцветяват кукерски маски и народни носии. Ще участват в играта „Открий експоната“ и ще подреждат пъзели.

Желаещите да рисуват на тема „Какво най-много ме впечатли в музея“ ще имат възможността да участват със своята рисунка в изложба, която ще бъде организирана от РЕМ – Пловдив след края на месеца, а три от най-добрите рисунки ще спечелят специални награди.

Цената на билет за родител е 6,00 лв., а семейният билет - двама родители с деца от 14 г. до 16 г. е на стойност 10,00 лв.

Природонаучният музей, който прави безплатни уикенди вече 5 пъти, ще се включи в инициативата от 13 февруари. Тогава ще раздава стикери с планети от Сленчевата система. Другите два уикенда ще има различни кристали и пеперуди. 

НБ „Иван Вазов“ – Пловдив също се включи в тази инициатива чрез своя „Детски отдел“. Програмата утре включва – изработване на маски на любими литературни герои.

Следващата седмица е посветена на паметниците на града под мотото „Пловдив – древен и вечен“. Тогава малките ще могат да изработва макети от картон. 

На 20 февруари Крум Сираков ще представи филм за прилепите, а на 27 – ще бъде организирана творческа работилница за мартеници.

Инициативата за тези уикенди е по идея на заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов. Тя има за цел да покаже на малчуганите, а и на техните родители, богатството на пловдивските експозиции.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай