Световноизвестен цирк фалира заради коронавируса

Най-голямата и престижна циркова трупа – Цирк дю Солей, изненадващо обяви фалит. Причината се дължи на пандемията от Covid-19 и изминалото извънредно положение. Заради последното трупата била притисната до решението да отмени всичките си настоящи и бъдещи спектакли и да разпусне 3500 служители, включващи както артисти, така и администратори.

Липсата на събития доведе циркът на Монреал до несъстоятелност, а той на свой ред подаде иск за защита от банкрут заради коронавируса. Сега ще търси подкрепа от канадското правителство, както и от частни спонсори. 

Трупата дължи на кредитори близо 1 милиард долара, а финансовата помощ, която е получила до сега възлиза на 300 милиона долара.

Основаният от Ги Лалиберте и Даниел Готие цирк функционира още от 84-та, с годишни постъпления над 600 милиона долара. Това е първата подобна криза, в която трупата на слънцето попада, но дали ще успее да се съвземе от нея зависи единствено от правителството на Канада. Заради мащабните си шоу продукции провеждането на камерни спектакли е почти невъзможно, а и няма да повлияе сериозно на финансовите им задълженията. Точно затова е нужна и стабилна подкрепа с инвестиционна цел. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?