46

Цигулката на Антон Сяров "рисува" света в багри и звуци

Представя в Пловдив албума си "Ноктюрно в синьо" с виртуозния унгарски пианист Стив Синко

„Моята музика са истории, когато свиря - рисувам” - казва Антон Сяров, пловдивчанинът, който покори световната сцена. Той е цигулар и композитор, а в музиката му се сливат стилове от всякакъв вид: класика, джаз, танго, фламенко, клезмер и неевропейски влияния.

Днес Сяров работи по последния си проект - „Sleeping Sky“, в който събира близо 900 творби на своето брилянтно творчество. Мечтае за времето, когато ще го представи и в родния Пловдив.  Антон е наследник на прочутата фамилия на предприемача Христо Сяров, който през 1893 г. открива в Пловдив първата фабрика за тоалетни сапуни и парфюми.  

Пътят на този виртуоз на музикалната сцена тръгва от Пловдив, но над 30 години животът му се развива в Германия, където има изключително успешна музикална кариера. Получава музикалното си образование в Музикалната академия в Пловдив, а след това и в Джаз академията в Антверпен, и в Кралската консерватория в Брюксел.

Изявява се с голям успех както в камерни формации, така и в големи филхармонични оркестри, а също и като джазов музикант.

„Живея от 27 години в Минден, Северозападна Германия. Музикалната ми кариера тръгна след спечелен конкурс - това стана на остров Боркум, където се запознах с моята съпруга Мартина, през 1996 година“. Красивата германка е любовта на живота му и двамата отглеждат с много обич двамата си синове - Хенри-Джонатан и Симон. В свиренето си Антон Сяров често дублира цигулката с гласа си и създава въображаеми пейзажи, които се лутат между мрачната меланхолия и нажежената страст, съчетани с енергията на джаза. Търси дълбокото измерение в импровизираната музика, пространството между пространствата,

микрокосмоса на тоновете.

„Пиша фламенко, танго, клезмер и келтик, използвам латиноамерикански ритми, експериментирам и с четвърт тонова система на индийската и ориенталската музика и я съчетавам с европейските класически музикални традиции“, опитва се да опише творчеството си чистокръвният музикант. И бърза да добави: „Но какво са простите думи в сравнение с емоционалната дълбочина на неописуемата музика!?”.

Така в неговите 900 композиции се сливат музикални стилове от всякакъв вид: класика, джаз, танго, фламенко, клезмер и неевропейски влияния. Музикалните граници са чужди на космополита, той почти ги преодолява, за да остави културите да процъфтяват в техните хармонични взаимовръзки. Днес Сяров покорява големите европейски културни метрополии - Париж, Будапеща, Прага и Брюксел. Спомня си с носталгия как е вдъхновявал публиката като солист

в пищни телевизионни продукции,

като „Лятна нощ върху лед",

където дели сцена със самата Катарина Вит, многократната олимпийска и световна шампионка по фигурно пързаляне. Голямата му международна популярност обаче идва като автор и продуцент на спектакъла „Танго среща Клезмер“. „То е рожбата на големите ми проекти - танц и музика в едно. Вълнува ме тази симбиоза и обичам да я правя, разбира се, само за големите сцени по света“, разказа нашенецът. В тази композиция от звуци Сяров подчертава

интригата в танца на тангото.

„Показвам любовните взаимоотношения на т.нар. аржентински бежанци, които търсят утеха в края на своя напрегнат ден. Опитват и късмета си в близостта с жените в някой клуб или бордей. На срещуположната страна на тази свобода се явява танцът и веселбата на Клезмер - музика, в която има много радост или мъка от нечия сватба или друг семеен празник. И веселбата е пълна, когато, като капак, в тази еуфория се присъединява и страстният фламенко танц“, смее се Антон. „Танго среща Клезмер“ се превръща в най-запомнящото се турне на пловдивчанина.

Първият му концерт в Пловдив е през март 2016 г.,

където в компанията на виртуозния унгарски пианист и доцент по джаз пиано Стив Синко представя албума си „Ноктюрно в синьо”. Сяров ни разказва как се е родила идеята: „Ноктюрно в синьо“  е симбиоза от леката сонатна форма, подкрепена от дълбокият син джазов цвят. Той е наситен в мелодично и хармонично отношение в нюансите на определена лекота и изразителност. В този проект поканих и художника Дончо Дончев, мой приятел, който нарисува картините към всяко едно заглавие от творбите ми, за което съм му безкрайно благодарен“. 

Между меланхолията и пламенната страст,

ту с енергията на джаза, ту с класическите символи и техники, в този албум Сяров се движи елегантно между различни музикални жанрове, споявайки ги чрез усещането си за класическата световна музика и джаза. „Композициите в албума разказват истории - живи, пъстри и изненадващи, тъй като са взети от самия живот”, споделя цигуларят.

Връща се към спомените от детството

„Пловдив е слънцето на сърцето ми! Обичам своя роден град и за мен е чест и радост да представя проект или част от творчеството си тук, пред пловдивчани“, казва развълнувано музикантът. Все още си спомня как със семейството му живеели на ул. „Велико Търново“ №23, точно пред Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина. Всеки ден играел безгрижно, заобиколен от деца на различна възраст, и тези спомени са оставили незабравими мигове в душата му.

Ала най-съкровеният спомен е свързан с музиката. „Този спомен се нарича Лили Иванова! Бях на неин концерт едва петгодишен и след него казах на майка ми: "Ще се оженя за Лили. Повечето деца вероятно са си мислили същото, но този концерт на Бунарджика ми докара много мисли“, смее се пловдивчанинът днес. 

Сцената го среща с Мишел Льогран

Сцената го среща и запознава със световноизвестни личности като Мишел Льогран, Роби Лакатуш, Хърби Ханкок, Пласидо Доминго. Познава се лично и с легендата на джаза Чик Кърия. 

„Животът постила пред всеки от нас море от възможности и събития. И част от тях са в запознанствата ни с интересни хора. Затова съм и благодарен - списъкът е голям, определено“, признава Антон.

Близко приятелство го свързва и с принц Александер фон Липпе - известен германски аристократ. Нашенецът дори свири в неговия дворец.

„Музиката обединява и създава нови приятелства! Така се сприятелих с принц Александер фон Липпе, един изключително ерудиран човек, с дълбоки познатия и музикална интуитивност, ценител, естет и философ, и… добър джазов пианист. Да, срещите ми с тези хора са съвкупност от различни мероприятия: концерти, частни партита, Jam Session (джем сешън), дълги разговори в сферата на изкуството и политиката“, завършва разговора ни Сяров.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
bertoos

bertoos

10.09.2023 | 22:39

Искате ли нови усещания в S.E.X? --~---> marketl.ink/tesyo

Отговори
0 0

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?