46

Чудесата на базиликата събират 200 учени от цял свят в Пловдив

Научната конференция на Международния комитет за консервация на мозайки ( ICCM ) започва на 24 октомври в Дома на културата „Борис Христов”. Тя ще продължи до 28 октомври.

В Пловдив ще пристигнат над 200 учени от 20 страни. Те са от Италия, Франция, Алжир, Испания, Либия, САЩ, Йордания, Сирия, Гърция, Мароко, Тунис, Сърбия, България, Грузия, Палестина, Египет, Словения, Турция, Хърватска,  Португалия, Ливан и други.

Като лектори в Пловдив ще се представят Роберто Нарди, Гал Де Гишен, Жан Мари Тютонико, Аиша Бен Абед, Елена Кантарева-Дечева, Алесандро Лугари и много други.

ICCM е организация с над 40 - годишна история, в която членуват повече от 300 професионалисти от 35 държави. Президентът й Роберто Нарди, който е и Директор на Центъра за археологическа консервация в Рим, заедно с директора на Getty Foundation Джоан Уайнстийн ще открият форума на 24-ти октомври в 10 часа.         

Един от фокусите на конференцията ще бъде Епископската базилика, която е най-голямата раннохристиянска култова сграда, открита в земите на римската провинция Тракия.

От впечатляващата й архитектура е оцеляло малко, но пък са съхранени в два пласта мозайки с площ около 2,000 кв. м.

България ще е първата страна без излаз на Средиземно море, в която се организира мащабното събитие.  

Един от мотивите да бъде взето решение  за домакинството на Пловдив на XIV-тата Конференция са мозайките от двете базилики - Малката и Епископската базилики, мозайките в Културен център „Тракарт“ както и кандидатурата на Пловдив за включване в постоянния списък на ЮНЕСКО.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?