Читалището в Крепост получи почетния знак на община Димитровград

Фестивал на зимната обредност събра коледари в града край Марица за втора поредна година

Читалището в Крепост получи почетния знак на община Димитровград. НЧ "Селска пробуда 1927" е едно от най-активните в цялата община от десетки години. В края на ноември самодейците отбелязаха своята 90-годишнина с голямо тържество. Ръководителят на хорът за автентичен фолкор Недялка Колева отпразнува 40 години начело на единствения представителен хор в община Димитровград. Певиците от най-голямото село в областта имат най-голям принос за получаването на това голямо отличие. Те са носителки на десетки златни и лауреатски награди от фестивали в цялата страна.

Интересен бе и фактът, че точно най-големият им почитател и радетел на това да получат званието "Представителен състав" за цяла България академик Крум Георгиев присъства на награждаването на крепостчанки и с това поредно престижно отличие. Той бе председател на журито на провеждащият се в града край Марица фестивал на обредните игри.
Академик Георгиев не пропусна да отбележе, че за него този хор е най-добрият самодеен състав в цалата страна и се доближава по своите изпълнения до професионалните певици от ансамбъл "Филип Кутев".
Друг голям приятел на читалището в Крепост радио водещият от Стара Загора Николай Николаев също бе сред първите поздравили наградените.

Призът бе връчен на секретаря Димитрия Русева и на ръководителят на хорът Недялка Колева от председателя на местния парламент в Димитровград Гергана Кръстева, която припомни, че съветниците единодушно гласуваха за отличието.

Домакин на Фестивал на зимната обредност и коледарските песни е днес Димитровград. Организатори са общината, Общинският читалищен съюз и НЧ „Васил Левски-2003“. 12 коледарски групи и такива за народни обичаи се включиха във второто издание на феста. Изпълненията им оценява 3-членно жури с председател академик Крум Георгиев.

Сред представилите се на централния площад в Димитровград бе и коледарската група от Ямбол, които са единствените танцуващи коледари в страната. Традицията е от началото на ХХ век, когато там има солиден военен гарнизон и конен полк.

Предполага се, че идеята за танца буенек е взета от лазарките, като е допълнен с характерното тогава облекло на конната войска- високи кожени ботуши с шпори и бричове.

Обичая „Бъдни вечер“ представи НЧ „Пробуда“ от димитровградското село Странско, което освен мъжка коледарска група, има и детска.
С мъжки коледарски групи участваха във фестивала и читалищата от димитровградския кв. Черноконево, с. Долно Белево, с. Злато поле, с. Радиево, с. Голямо Асеново и НЧ „Кл. Охридски“ от Стара Загора./Хасковска Марица

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?