Следвайте ни

Чимаманда Адичи изкласи в литературни награди за писателки

viber icon

Нигерийската писателка, живееща в Америка, Чимаманда Адичи стана най-голямата победителка в литературните награди, насочени към жените в бранша - Women's Prize for Fiction. Наградите съществуват от 25 години, а специално за юбилея, създателите им проведоха виртуално запитване коя писателка от всички победители през годините е най-добрата според тях.

Най-много гласове събра Адичи, автор на бестселъри като "Американа" и "Половин жълто слънце". Именно вторият роман е причината да се увенчае с лавровия венец и световно признание. Книгата разказва за гражданските войни в рпдната ѝ страна и мястото на жената в тях.

В надпреварата се състезаваха имена от световната литература на изключително високо ниво, а гласувалите надминават 8500 човека от цял свят. 

Това не е първата награда на Чимаманда Адичи. Тя е известна не само като писател, но и като общественик със силно изявена позиция по ред национални въпроси. Носител е на стипендията Макартър, лектор е на TED Talks, обявена е и сред стоте най-влиятелните личности за 2015-та от Форбс. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?