49

Четири събития, които не трябва да пропускате през уикенда, ако сте в Пловдив

Богат на културни събития ще бъде Пловдив този уикенд. Ето какви забавление предлага:

Пловдивско Певческо дружество "Ангел Букорещлиев" ще отбележи Международния ден на етническата толерантност с концерт на площада до Джумая Джамия. Пловдивчани ще имат възможността да чуят песни, представящи фолклора на различните етноси. Събитието ще се проведе на 26.11.2022г. (събота) от 11:00 часа. В програмата на концерта ще вземе участие и Камерна певческа формация "Слънчеви гласове",  с диригент Илиян Тиганев. Репертоарът на състава включва обработени български песни от известни композитори. В концерта ще се включат младите таланти - Мария Хубенова и Дария Танева.

Вход свободен!

Един от най-популярните, обичани и представителни състави на арменска диаспора в Пловдив - Вокално-инструментален състав "Еребуни" чества своя юбилей със специален концерт "50 години творчески път". Събитието е на 26 ноември 2022 г., събота, от 18:00 ч. в зала "Пловдив“ на Международен панаир Пловдив. За да  бъде почетен бляскаво и празнично този бележит юбилей ще се включат  солисти и гост-изпълнители от близо и далеч. Сред тях са  Рафи Жамакордзян, Мери Мовсесян - Калудова, Илин Папазян, с участието на танцова група "Йеразанк" и "Нърени" към ОАБС "Парекордзаган" - Пловдив.

Вход свободен!

За 14-ти път в Пловдив започва традиционния фестивал „Дефиле на младото вино“. Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив канят пловдивчани и гости на града на 25, 26 и 27 ноември в Стария град, за да опитат най-пивките млади вина на България. Дегустацията на вино ще се осъществява в 17 локации в Стария град: Галерия „Джуркови“, Ресторант „Филипополис“, Ресторант „Граждански клуб“, Резиденция „Тракат“, Къща „Бирдас“, Музейна аптека „Хипократ“, ГХГ - Експозиция „Геирги Божилов – Слона“, Експозиция „Златю Бояджиев“, Регионален етнографски музей, Балабанова къща, ГХГ - Експозиция Енчо Пиронков, Къща „Георгиади“, Къща „Никола Недкович“, Къщата „Иван Черноземски”, Къща на „Георги Данчов - Зографина“, Ресторант „Алафрангите“ и Резиденция „Тракийски стан“. Дегустациите на 26 ноември са от 11:00 до 18:00 ч., на 27 ноември - от 11:00 до 17:00 ч.

Дегустацията на вино по време на фестивала се осъществява с жетони.

МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” кани на един незабравим музикален уикенд на 26 и 27 ноември. В него ще участват цигуларят Светлин Русев – един от най-изтъкнатите солисти на нашето време, квартет „Филхармоника“, съставен от водачите на отделните групи в Софийска филхармония, именитият квинтет “Пилекадоне” – носител на награда „Златна лира” на СБМТД, талантливите млади оперни певци Стефани Кръстева – сопран и Емил Павлов – тенор и контрабасистът Деян Великов. Към тях ще се присъединят харизматичните младежи Леа Дашкова и Ясен Кадиев, избрани за ролите на Ромео и Жулиета след общонационален кастинг. В концерта на 26 ноември от 18.30 ч. в Епископската базилика ще прозвучат произведения от Паганини, Пиацола и Милчо Левиев в изпълнение на Светлин Русев и квартет “Филхармоника”. На 27 ноември от 18.30 ч. в Балабановата къща ще оживеят две от най-великите любовни истории за всички времена – на Ромео и Жулиета от великата трагедия на Уилям Шекспир и на Тони и Мария от “Уестсайдска история” на Ленард Бърнстейн. Вярна на своята дългогодишна мисия за представяне на млади оперни певци на сцената на МФ “Дни на музиката в Балабановата къща”, знаменитата оперна прима Красимира Стоянова подготвя певците Стефани Кръстева и Емил Павлов специално за участието им в музикалния спектакъл “Ромео и Жулиета завинаги”.

Билети в мрежата на Ивентим.бг и на място преди концертите.

Още за събитията в Пловдив и региона може да откриете в най-добрия културен гид - Справочник Марица.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?