Следвайте ни

Четири пловдивски издателства на Пролетен базар на книгата

viber icon

Пролетният базар на книгата се провежда ежегодно в столицата, в Двореца на културата. Тази година, поради епидемичните мерки, базарът се измести за по-късна дата и се състои в парка пред НДК, но противоречиво на очакванията изложителите, заявили участие, са над 120. В тях влизат всякакви видове издателства, както и търговци на книги. 

Това е второто издание на базара, което се случва в открито пространство. Първото бе през 2018-та и до сега се води за едно от най-успешните, точно заради парковата обстановка. Тази година базарът ще продължи до 28 юни, включително. 

Пловдив също има своите изложители в лицето на „Жанет 45“, „Хермес“, "Коала прес"  и „Летера“. За жалост заради извънредното положение много от издателствата не успяха да издадат нови книги. 

Издателство „Хермес“ не е сред тях. То представя премиерните заглавия на Неда Антонова и Георги Мишев. Самата Неда Антонова присъства на базара, за да се запознае с почитателите си на така наречените автограф сесии. Други литературни предложения на тяхната шатра са от авторите  Ивинела Самуилова, Владимир Зарев, Недялко Славов, Александър Секулов, Емил Андреев, Камелия Кучер, Деметра Дулева, Димо Райков и Георги Божинов. 

Новите книжни предложения, които издателство „Жанет 45“ представя на базара, са в различни жанрове. Може би най-очакванат е новият роман на Георги Господинов – „Времеубежище“, който излезе в края на април и макар да не е писан за карантината и извънредното положение, някак по естествен път бе свързан именно с тях. 

Други български романи са „Опитът“ на Русана Бърдарска и „Куквича прежда“ от Христо Карастоянов. 

Новелите на Любов Кронева, вписани в „Бабини ягини“, пък ще ни отведат във вълшебни светове. Акцент е и сборникът с разкази на пловдивчанина Жоро Пеев от култовата банда „Замунда банана бенд“ – „Пинк Фройд“. 

Сред детските предложения са „Летецът и Малкият принц: Животът на Антоан дьо Сент-Екзюпери“ от Петер Сис, както и последната детска книга на Божана Апостолова, посветена на внучката ѝ – „Божанчето и любовта на лебедите“.

За любителите на поезия са отредени „Сърдечен арест“ на София Несторова, „Машини“ на Златозар Петров и „Братовчедката на Зорбас“ от Рене Карабаш. 

„Жанет 45“ също организира срещи на читателите с трима от своите автори  - Яница Радева, Алеко Желязков и Рене Карабаш.

Вчера бе първият ден от панаира, но поради силния дъжд интересът не бе толкова голям. Сигурни сме, че ситуацията ще е различна през слънчевите дни. Въпреки тази пречка, паркът пред НДК е прекрасно място за провеждане на такъв формат“, коментират от издателството. 

Навсякъде по алеите са поставени табели, които напомнят на посетителите да спазват дистанция един от друг. На шатрите има заредени и дезинфектанти, а изложителите носят маски и предпазни шлемове. 

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

гост

гост

25.06.2020 | 08:23

Проверявайте си нформацията – изд. "Коала прес" също участва и също е от Пловдив.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?