Следвайте ни

Четат в Пловдив на 24 езика стих на турски философ

viber icon

Стих на турския мислител, философ и мистик Юнус Емре ще прозвучи в Деня на майчиния език на 24 езика, които се говорят в Пловдив.

По традиция Турското консулство организира честването за пета поредна година заедно с Клуба на консулите, в който членуват всички дипломати под тепетата, и Турско-българския литературен клуб. 

Този път обаче заради противоепидемичните мерки събитието ще се проведе онлайн. Достъпът ще бъде отворен след 9 часа на 21 февруари през Фейсбук страницата на генералното консулство на Турция под тепетата.

Изборът паднал върху Емре, тъй като тази година се навършват 700 г. от смъртта на философа, който е повлиян от Мевляна, в творчеството си е преминал границите на религиите, отправяйки поглед към хората, като на свой ред е оказал голямо влияние върху турската литература.  Тази година бе обявена от ЮНЕСКО за година на Юнус Емре. С указ на турския президент 2021 г. в южната ни съседка също се отбелязва като година на Емре и на турския език.

Фразата, която ще прозвучи в Деня на майчиния език в Пловдив, е призив за приятелство и братство: 

„Не съм дошъл за разправа,

мое дело е любовта.

Душата е дом за приятел,

дойдох души да градя.“

Все още се уточняват техническите детайли, за да стане възможно тя да бъде произнесена на 24 езика. Инициативата се финансира от Дирекцията по европейските въпроси на Турция и е първото събитие, подкрепено от нея.

По предложение на генералния консул на Турция под тепетата Хюсеийн Ергани в следващото издание на честването догодина ще бъде избрана мисъл на български автор.

В културната си дейност подходихме избирателно към проекти, които ще можем да осъществим в условия на пандемия от коронавирус, обясни Ергани. Така миналата година под тепетата гостува театър на сенките, а миналата седмица бе представена книга. Не искаме да прекъсваме традицията за честване на Деня на майчиния език, тъй като отразява културното многообразие на Пловдив, добави дипломатът. Събитието вероятно ще е едно от последните преди изтичането на 4-годишния му мандат. Винаги съм се чувствал късметлия да служа тук, каза той на изпроводяк и обеща да се връща често под тепетата.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай