ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

Мартеницата - космическият дар за обичане

Емил Милев

Наскоро гледах по телевизора една правоверна християнка с титли пред името и особен блясък в очите, която ме убеждаваше, че мартениците и още куп други "езичества" били дяволски заблуди и нямали общо с православието. Погледнах за всеки случай календара, да не би случайно да ми се е случил скок назад във времето, па после си рекох - абе, верно е, така си е....
Мартеницата като своеобразен талисман е един от малкото / и може би неслучайно/ оцелели през вековете магически ритуали на древните българи. Той изразява дълбоките познания на дедите ни за енергийната същност на земния ни свят и Космоса.
Пролетното равноденствие /20-23 март/ е символното начало. Началото на Новата година. Тогава се чува препускането на Прародителя, трако-българският Бог-конник / в последващи вариации - св. Георги, Демир баба, Крали Марко/, който е възскръсващата светлина идваща да победи студа и мрака /Хидра, Химера, дядо Мраз, Черен арап/.
Преди него обаче е спътницата му, жрицата /баба/ Марта, която раздава на смъртните символичните знаци на победата - бялото и червеното. В прастарите традиции на целебната магия предметите и действията са с огромно символно значение. В случая с мартениците конците трябва да са вълнени /органичният състав е важен/. Белият цвят е олицетворение на Тангра, небесната шир, духовното пространство, връзката с божественото. Червеният символизира земното начало, кръвта, кръговрата на живота, генетичното продължение, зачеването и смъртта.
Усукването белия и червения конец в кръг създава модел на космическия ред на непрекъснатото създаване и унищожение. Днес физиците го наричат "динамично равновесие на хаоса". Следващата стъпка е този модел да получи енергийно послание от създаващия го към получателя. Това става на две нива - физическо, чрез пръстите по време на усукването, и духовно - чрез наричанията по време на изработката. Така зареденият талисман се връзва на лявата китка, където е пулсът.
Като първообраз мартеницата е била предназначена изключително за младите жени в къщата и домашните животни от женски пол /най-паче крави, овце и кози/ за успешно зачеване и здрав плод. По-късно започнали да прибавят и сребърна паричка за усилване на въздействието. На това място може да се спекулира надълго за присъствието на Богинята - майка в пантеона на старите българи, щото не са само мартениците...Да го кажа накратко - усуканите кончета са дар за обичане - заклинание в началото на новата година...
Та, ако искате да подарите истинска мартеница на близки - изпълнете описания ритуал, като се опитате да бъдете максимално искрени, все едно, че се молите на Бога за себе си... Можете да го правите до пролетното равноденствие, когато ще усетите тропота на вечно завръщащия се при смъртните си деца Прародител, Бога - конник, Ювиги каан /владетелят на небето и земята/ ...
От мене - едно от малко по-късните наричания/ в множествено число/: "...Да сте здрави и червени, да остареете и побелеете като Балкана!..."

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
m,.m

m,.m

01.03.2013 | 19:57

Чудесна статия Браво

Отговори
0 0
balgari-plovdivcani v emigraciq

balgari-plovdivcani v emigraciq

01.03.2013 | 13:10

CESTITA BABA MARTA NA VSICKI BALGARI! BADETE ZDRAVI I SILNI!!! EDIN E PLOVDIV-EDNA E BALGARIQ!!!

Отговори
0 0
4itatel

4itatel

01.03.2013 | 07:45

kakvi sa tea gluposti deto si napisal be maloumnik

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?