Червен килим среща гости на "Сцената"

Червен килим и суматоха като за фестивал завладяха театъра миналата вечер за откриването на "Сцена на кръстопът". Форумът тръгна с премиерата на "Крал Лир" на пловдивската трупа.

Зам.-министърът Тодоров и кметът инж. Тотев на откриването


"Сцена на кръстопът" откри кметът Иван Тотев. Фестивалът е един от основните акценти, с които градът ни ще заяви желанието си да се бори за Европейска столица на културата`2019 г., каза инж. Тотев и даде старт на театралния маратон.
Атмосферата бе празнична часове преди началото. Усмихнати стюарди със фестивални програми в ръце, артисти, окупирали двора на Драмата, забързани режисьори, щрихиращи последните детайли около представленията ­ всичко миришеше на театър.
Съвсем в тон на приповдигнатото настроение бе и премиерата на Пловдивския театър "Крал Лир". Въпреки проскърцванията представлението вдигна накрак публиката. Без съмнение пловдивският "Лир" е зрелище, но му трябва още, за да остави салона без дъх. Не се чуваха ясно репликите на някои от актьорите, постоянното разместване на декорите през втората част досади, повечко са и музикалните картини, коментираха зрители. Нито един обаче не отрече въздействието на спектакъла и надеждата, че той ще порасне и улегне с всяко следващо изиграване.


Спектакълът “Крал Лир” Снимки от “Сцена на кръстопът”

Сред публиката се настаниха много колеги от Армейската трупа ­ Анастасия Ингилизова, Стефка Янорова, Иван Радоев-син, директорът Мирослав Пашов. Колегите си подкрепи и Малин Кръстев, който изгледа представлението в компанията на Георги Вачев.


След представлението актьорите бяха отрупани с цветя. Стоян Алексиев получи специалния приз за заслуги към театралното изкуство. Връчи му го зам.-кметът Стефан Стоянов.


Благодаря на Стефан Данаилов и на всички, които са решили, че заслужавам тази награда, промълви Стоян Алексиев без да се старае да прикрие изненадата си от отличието.


В салона за премиерата своите аплодисменти поднесоха и меценатите, които дават финансово рамо на фестивала ­ главният спонсор инж. Димитър Георгиев (козметична компания "Роза Импекс") доц. инж. Никола Добрев (КЦМ 2000), инж. Йордан Николов ("Ондулин").


Днес фестивалът продължава с концерта "Стефан Вълдобрев и приятели" от 19 часа в Драматичния театър.

 

"КРАЛ ЛИР" ­ МНЕНИЯ:

Митко Тодоров, зам.-министър на културата:
Радвам се, че Пловдивският театър открива фестивала с такова силно представление. Стоян Алексиев игра много силно и зрителите оцениха изпълнението му. Публиката тук е взискателна и реагира адекватно, особено в сцената в края на първото действие.


Виктор Бойчев, директор на Куклен театър Пловдив:
Много се радвам на Стоян Алексиев, че му се случи да изиграе тази роля. Смятам, че тя му се падаше, беше му ред да я направи. Мисля, че след Наум Шопов той е от големите български артисти, които могат да работят в жанра "трагедия" ­ нещо, което изисква свръхконцентрация. Мисля, че спектакълът има наистина впечатляваща сценография, музика, визуални ефекти, добър актьорски състав. Аз лично бих композирал спектакъла по друг начин, но това е режисьорско виждане.


Иван Радоев-син, актьор:

Тук сме да подкрепим колегите, хубаво е различните театри да правят това. Театърът не е само в София. Пловдивският театър винаги е бил на много високо ниво. Няма да скрия това, че половината от колегите са ми познати и близки. Вълнувам се от това, което правят. Изненадаха ме приятно колегите, спектакълът е страхотен. Призовавам пловдивската публика да го гледа. Представлението е на световно ниво.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?