Следвайте ни

Черно яйце носи късмет в Етнографския музей СНИМКИ

В родината на Швейк всеки ден от Страстната седмица има различен цвят

viber icon

Един от най-светлите християнски празници е днес – Великден. Православният свят възхвалява възкресението на Спасителя. Боядисването на яйцата, вкусните козунаци и богатата трапеза са само част от традиционното празнуване.

В продължение на цял месец (до 15 май) жителите и гостите на Пловдив ще могат да посетят специалната изложба в Етнографския музей, посветена на приликите и разликите в подготовката за Великден при българи, чехи и словаци. Макар и братя славяни, разликата е неизбежна, защото жителите на разпадналата се надве бивша Чехословакия са католици, а не правословни като нас.

Рисуването с восък, което много родни баби познават, е една от най-старите техники, прилагани и в Моравия.

Върху бяло яйце с помощта на топлийка, а в миналото - с гъше перо, се нанася цветен восък

По този начин освен атрактивна визия яйцата стават релефни. Правели са го и в българските манастири. Там монасите гравирали религиозни мотиви, като за целта е била необходима изключителна прецизност и време. 

Интересна е разликата в цвета на първото боядисано яйце при различните народи. У нас то винаги е червено, като това символизира кръвта на Христос. В Чехия се прави т.нар. „златно яйце“, защото този цвят се свързва с божественото. За да бъде постигнат жълтият нюанс, чехите използвали златен прашец, който в миналото е бил много скъп.

Друга интересна техника, която е била пренесена в България от словаците, е „батик“. При нея върху яйцето се поставя лист от растение и така се потапя в боята. След като изсъхне, листът се маха и по този начин се получават флорални мотиви. За разлика от България, в Чехия и Словакия

много често се срещат яйца, които са боядисани в седем различни цвята.

Това се нарича „сложен батик“, като у нас се среща изключително рядко. Съществува още една съществена разлика между народите. В другите страни много често се срещат черни яйца, докато при нас никога не се използва този цвят. Това се дължи на факта, че в много от западните култури черното е символ на късмета, а на изток - точно обратното, то вещае нещастие. 

Страстната седмица преди Великден в Чехия и Словакия се нарича също Цветна седмица. Такива са и названията на отделните дни: Син понеделник, Сив вторник, Саждена сряда, Зелен четвъртък, Разпети петък и Бяла събота. Във всеки един ден се правят специални ритуали. Например в сряда се чистят домовете, а в четвъртък се ядат само зелени храни. Постът при западните народи се спазва само на Разпети петък. Интересното е, че празничната трапеза в Чехия се сервира в събота, а не в неделя, както е при нас. Менюто е подобно на българското - печено агне, но задължително с шунка и козунак, който се нарича „баба“. 

Цветница в Чехия и Словакия се празнува както в България. Освещават се върбови клонки, които хората отнасят в домовете си.

Разликата е в трапезата, като се забранява печената храна, за не посъхне реколтата

В много от катедралите в Чехия и Словакия се правят възстановки на влизането на Христос в Йерусалим. 

Във всички християнски страни на Великден се приготвят обредни хлябове. У нас те се правят с квас, за разлика от безквасните при католиците и евреите. В Чехия се сервира „мазанец“, а в Словакия „пасха“. Тези хлябове приличат на малки кръгли козунаци. По-добрите домакини приготвят и „баранек“ - голям козунак под формата на агне. 

По-рано тази седмица посланиците на Чехия и Словакия посетиха експозицията, за да разгледат съвместната изложба на РЕМ Пловдив и Сдружение „Чехи, словаци и приятели Пловдив“. Гости бяха посланиците на двете страни Лукаш Кауцки и Мануел Корчак, както и почетният консул на Чехия у нас Иван Соколов. За общото и различното в традициите и обичаите по Великден в трите държави разказваха директорът на музея Ангел Янков, уредникът Грозделина Георгиева и майсторката на писани яйца и член на сдружението Ярослава Минчева. 

Организаторите на изложбата споделят, че посетителите намират повече прилики, отколкото разлики в обичаите на трите държави, а изложените техники за рисуване на яйца са истинско вдъхновение.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?