49

Черен петък във вторник със 100% изненада пуска Христо Бозуков 

Черен петък във вторник, и то не в последната седмица на ноември, а в началото на декември организира за ценителите на изкуството художникът Христо Бозуков. За разлика от традиционните шопинг турове, този на Христо не е с цел добиване на вещи на промоция, а подкрепя духовното и благотворителността. За Черния си петък авторът пуска на търг “Черната рисунка” от последната си изложба, а сумата, събрана след наддаването ще подари на Дома за деца, лишени от родителска грижа “Мария Луиза” в Пловдив по повод предстоящите коледни празници. 


“Не съм като магазините - първо да вдигна цените, а после да ги намаля с 5, 20 или 50%. Моята изненада е 100%”, шегува се Христо с името на изложбата си “Black Friray + 100% SURPRISE”. Иронията му е провокирана от скорошна случка с голям бизнесмен, поискал да купи рисунката. “Започна да прави сложни калкулации на цената, която е 1200 лева, но така и не се решаваше на “крупната” сделка. Попита ме: “Ти инвестиция ли си?”, разказва през смях художникът. В същото време си спомня как шеф в музея на “Филипс”, отговарящ за реставрацията на Вермеер, му задал въпроса: “Ице, в България разбраха ли колко струваш?”. И сам отговаря: “Ако не са разбрали, ще разберат!” 

Категоричен е обаче, че дори на Черен петък, най-комерсиалното време от годината, може да се прави добро. 

Търгът ще е част от поредната му изложба, която се открива на 5 декември в ателието му на ул. “Опълченска” 1 в Пловдив. Наддаването за “Черната рисунка” ще продължи от 15 до 20 часа и е с начална цена 1200 лева. Картините в експозицията са 13 на брой, а специално за откриването от Нидерландия пристига неговата муза и артмениджър Джей Хауари. 


“Черния петък свързвам с Джей Джей. При нас цветовете са два - черно и бяло. Нарисувах й преди време черна картина, наречена “Любов”. И се чудех как да я накарам да се върне при мен за празниците”, казва Христо, като ни кани да станем зрители на истинската илюзия за магията, наречена изкуство. “Какво е изкуството, ако не един Черен петък, в който всеки иска да улучи най-добрата за него илюзия?! Разбира се, ако може - на промоция. Но в истинското изкуство промоциите се плащат двойно, ако си истински художник”, убеден е той.

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?