Чаровниците от Little Ladies разкриват магията на българските имена

Двете чаровници от творческия тандем Little Ladies - Венета и Аглея, ще разкрият магията, закодирана в българските имена. Поводът е празникът на буквите 24 май. В цветна експозиция художничката Венета ще представи своята интерпретация на букви от азбуката в закачливи портрети на жени с български имена. Талантливата певицата Аглея пък е подготвила музикален спектакъл „Музика на името“, който представлява компилация от тематични кавъри за всеки един портрет на Вени.

„Името е фина плът и материя. Всяка буква от него е вибрация, която влияе върху характера на човека и определя неговата духовна същност. Съществува определена връзка между звуковете, които в съчетание един с друг образуват мелодия. А мелодията, присъща на дадено име, хармонира с определен цвят и ни превръща в индивидуални и неповторими личности“, убедени са талантливите момичета.

Те канят всички пловдивчани на 24 май от 14 часа в галерия AK Glass of wine. „Елате, за да отбележим заедно един от най-хубавите български празници, да продължим делото на нашите предци и да споделим частица от силата и вярата на човешкия дух по време на пандемия“, призовават Вени и Аглея.

Венета Павлова е на 15 години, ученичка в Руска езикова гимназия "Иван Вазов" с профил френски език. Вени е тийнейджър, ентусиаст, любител на изкуството и модата, мечтател по душа, който лети в облаци от цветни балони с четка или сабя в ръка и се опитва да укроти разпилените от вятъра коси, за да ги плени в едно артистично бижу или свежо фишу. От малка обича да рисува и всичко в сферата на изкуството е нейно вдъхновение. Има редица отличия от национални и международни конкурси. Нейните рисувани приказни светове летят до Малага и Лондон. През 2019 г. създава свое онлайн пространство с идеята да споделя всичко, което я впечатлява. Изкуството й помага да изрази своята индивидуалност и стил. Смело казва „не“ на еднаквото. За Вени Светът е шарен. Различията ни правят красиви. DIY е нейното хоби. Няма нищо по-вълнуващо от това да създаваш с любов, да изграждаш, да твориш и да подаряваш щастие. В последния си проект „Little ladies” работи с талантливата пловдивчанка ( също тинейджерка) Аглея Канева и заедно сбъдват мечтите си. Повече за Венета може да прочетете в нейния блог: www.venetapavlova.com

Аглея Канева е на 13 години от град Пловдив. Учи в НУМТИ “Добрин Петков” със специалност ударни инструменти. Член е на ансамбъл “Престо”. Обича да слуша и да пее джаз музика. Има над 100 призови отличия от национални и международни конкурси за поп и джаз пеене. Танцува латино танци от 4 години, с формацията Chicas Del Mambo спечелиха бронзов медал от Световното първенство в Мексико. Изключително признание за големия им талант. Член е на Асоциация за подкрепа на децата (www.apd.bg) и на Фондация “Димитър Бербатов”. Спортува тенис и плуване. Любимото й хоби е ездата. Повече за Аглея може да чуете в нейния YouTube channel.

Имената са като хората - те също се раждат, живеят и умират, смятат момичетата.

Според тях българските имена отразяват богатото ни културно наследство и разказват за различните цивилизации, живели по нашите земи - траки, гърци, славяни, прабългари, римляни. Имената, които днес наричаме български, са наследство от две именни системи – прабългарската и славянската. От прабългарската обаче е останало съвсем малко влияние, тъй като тези имена са били считани за твърде знатни, а пък са били и трудни за произнасяне. Славянската именна система е била наложена териториално и племенно, поради това тези имена са еднакви за цялата славянска общност. В тях е вложено пожеланието за бъдещето на човека. Приемането на християнството по българските земи се отразява и върху именната система. Новата вяра трябва да се обозначи и с ново име. Пример за това дава Княз Борис, който, след като приема християнството, се преименува на Михаил. И днес от всичко това се е оформила една изключително шарена палитра от имена, съчетаващи традиции, поверия, минало и настояще, казват талантливите пловдивски ученички.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?