Следвайте ни

Чалъковският Паганини просвирил на цигулка за 30 лева

viber icon

Издават книга за 80-годишния Рангел Танев, който свири, пее и изработва цигулки

Уникална книга за най-личния цигулар на село Чалъкови Рангел Танев излиза от печат тези дни. Той е на прага на юбилейната си 80-годишнина. Идеята да съберат живота, творчеството и спомените му е на София Станева и Щиляна Димитрова от местното читалище „Христо Ботев“. Книгата ще носи името „И след мен пак ще има песни и свирни…“

Самородният талант е един от най-дългогодишните участници в читалищния и културен живот в селото и затова са решили да му се отблагодарят, като напишат книга за него. Преди няколко години книга излезе и за най-личната певица в селото и ръководител на певческата формация „Детелини“ Атанаска Славова.

Рангел Танев е роден и израснал в бедно семейство с пет деца. Въпреки немотията и несгодите майка им намирала сили да им пее в най-трудните моменти. От нея малкият Анчо, както го наричали, научил много народни песни. На 14 години отива в съседното село Поповица да аргатува.

Със събраните пари и още 30 лева от майка си отива в Пловдив. Било преди Великден и заръката била да купи нов юрган, рогозка и корито. Ала щом стигнал до Пловдив с чичо си, среща бай Аврам, личен цигулар от Тополово, и решават да отидат от близкия музикален магазин. Там били наредени няколко цигулки, все втора употреба, и решават с парите да купят едната.

"Абе мама не ми се скара, нищо че остана без юрган и рогозка", разказва Рангел Танев.

Тръгва на уроци при Георги Крушката от съседното село Белозем. Със събраните пари от работата в ТКЗС-то си заплащал уроците, надницата му била 3 лв., толкова, колкото давал и на учителя си.

Така с всеки изминал ден напредвал и една събота тръгнал на годеж. Изкарал го криво-ляво, а на следващата седмица го извикали на сватба.

Веднъж на една такава, голяма белоземска сватба, бай Рангел изпял песента „Искам, мамо, циганина, циганина джамбазина“ и там бил известният акордеонист Петко Дачев. На мига решил да направи нов отсвир на същата песен и тя прозвучала много по-добре. Оттогава досега изпълнява само новия по-мелодичен отсвир на големия Петко Дачев.

Повече от десет години Рангел Танев е част от фолклорна група „Детелини“ към чалъковското читалище „Христо Ботев“. Той не само съпровожда на жените, но и сам създава текстове на нови песни. Сега помага при репетициите и на мъжката фолклорна група в селото „Дуванджийски соколи“, която е кръстена на старото име на Чалъкови -Дуванджа, а то на турски означава сокол.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?