Чакаме звездата Хюс Кайер на "Пловдив чете"

С неизменната Алея на книгата, различни автори и деца от страната ще започне 17-то издание на фестивала „Пловдив чете”. Негов организатор отново е издателство „Жанет 45”. Фестивалът ще започне на 10 юни и ще завърши на 16 юни. Предвидени са десетки събития в най-различни точки от града.

За да се получи разрешение за базара „Алея на книгата”, който сега ще е на Малката главна, организаторите са чакали повече от 40 дни.

„Бюрокрация!”, отсече издателката Божана Апостолова. На "Алея на книгата" ще участват десетки български издателства.

Сред големите прояви на тазгодишния „Пловдив чете” е гостуването на холандския писател Хюс Кайер, който ще представи бестселъра си „Книгата на всички неща”.

На 12 юни от 17.30 часа в залата на Драматичния театър носителят на наградата „Астрид Линдгрен” ще се срещне с пловдивската публика.

Гостуването му е договаряно две години и половина. 77-годишният Хюс Кайер е считан за жив класик на холандската литература.

На 14 юни от 17 часа в къща "Данов" ще бъдат връчени националните литературни награди "Христо Г. Данов".

Особен акцент ще е приобщаването на малките българи към света на книгите.

Деца от мрежата читателски клубове „Бисерче вълшебно” ще дойдат в на 12 юни в 10 часа до Пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина. Очакват се над 150 деца от Труд, Поповица, Златица и Панагюрище.

В продължение на година те са се срещали по няколко пъти с различни български автори. На „Пловдив чете” те ще се ще се потопят отново в атмосферата на детската литература.

Другата детска инициатива е „Пътуващи сандъчета” на Гергана Георгиева. Това са книги, които всеки предоставя от личната си библиотека. Слагат се в прозрачни пластмасови контейнери и така обикалят от училище на училище.

„При турското владичество без да имаме и педя земя, сме спасени от духовна България. Нека научим децата си да четат”, призова собственичката на „Жанет 45” Божана Апостолова.

Тя благодари на министъра на културата Боил Банов за 10-те хиляди лева, които е отпуснал за закупуването на книги. Всички те ще бъдат раздадени по библиотеките на пловдивските читалища.

Божана Апостолова обясни защо съвременните книги са толкова скъпи. „40% от цената отиват при разпространителите, 20% при Бойко Борисов…”, каза тя и  погледна зам.-кмета по културата Александър Държиков.

Кулминацията на „Пловдив чете” – връчването на Орфеев венец за поезия и Златна четка за художествено оформление на книга, ще стане на 11 юни от 20 часа на Античния театър.

Тя ще е със специалното участие на Мирослава Кацарова, Орлин Павлов, Теодосий Спасов и Мирослав Турийски.

Г-жа Апостолова припомни, че миналата година Лили Иванова е поискала хонорар от 100 000 лева за да се качи на сцената на Античния.

„Каза ми: За теб ще смъкна на 70 хиляди. Тогава Стефан Цанев ми рече: По добре раздай по 1000 лева на писателите – ще са доволни да минат и без концерт”, припомни г-жа Апостолова. Така тя обрисува състоянието, до което са докарани пишещите хора у нас.

На 11 юни в галерия „Plovediv” в Капана ще бъде открита аудио-визуалната инсталация на писателката Рене КарабашПисма на Омар до бъдещата му съпруга”. /Марица.бг

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
цола драгойчева

цола драгойчева

04.06.2019 | 14:20

Мани попикания визон, ма! Вони.

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?