46

Чакаме трима виртуози на две сцени на китарния фест

Фестивалът Plovdiv GuitArt Festival ще предложи на феновете си фантастични концерти, майсторски класове, лекции, международен конкурс за класическа китара от тази вечер до неделя /6-9 октомври/. На него ще има и различни музикални работилници.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 година..

Началото е довечера в 19 часа, в Студио 1 на БНР – Пловдив, с Китарен ансамбъл „Академика“, който включва настоящи и бивши студенти по китара на АМТИИ в Пловдив. Тази година „Академика“ празнуват 25 години от създаването си.

Репертоарът му е с богата гама от класически произведения, както на именити композитори, така и на съвременни български и чужди автори.

След тях, на сцената ще се качи младият български виртуозен китарист Георги Димитров – Жожо - победител в конкурса за класическа китара, GuitArt 2018. 

Фестивалният ден ще завърши с един нов проект на виртуозният старозагорски китарист Ангел Демирев „Angel Demirev Folk Quartet“. Водещият ромски музикант се качва в 21 часа на сцената на фестивалния клуб Bee Bop Café.

На 7-ми октомври в 19 часа на в Студио 1 на БНР- Пловдив, кубинският китарист с австрийско гражданство проф. Марко Тамайо ще представи пред пловдивската публика премиера на своя нов музикален проект. 

Той е провъзгласен за „кралят на китарата” от италианския вестник Ла Стампа и е победител в множество престижни международни конкурси.

Марко Тамайо ще проведе и майсторски класове с млади китаристи от пловдивското музикално училище НУМТИ „Добрин Петков“ и студенти от АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев“  , а също така е част и от журито на китарния конкурс.

Китарният ден ще завърши във фестивалния клуб Bee Bop Café в 21 часа с ударна доза музика, представена от пловдивските музиканти от Александър Леков Трио.

На 8-ми октомври, събота, в Студио 1 на БНР-Пловдив, от 19:00 ч. дългоочакваното Трио „Ралченица“ (Петър Ралчев - акордеон, Мие Огура (Япония) – флейта и Атанас Уркузунов – китара) ще зарадва на живо и пловдивската публика. Музиката на триото е пропита от български народен фолклор.

Той е по идея на японската флейтистка Мие Огура. Тя е съпруга на известният наш китарист Атанас Уркузунов, считан за един от най-добрите композитори и китаристи  от своята генерация.

Вечерта, известната на пловдивчани фламенко/фюжън група Дел Падре ще избухне в Bee Bop Café от 21:00ч.

На 9-ти октомври е втората и най-важна част от международния китарен конкурс, когато журито ще излъчи и финалист. Победителят от конкурса ще бъде официално обявен и награден в  Епископската базилика на Филипопол от 19 часа. 

Това е непосредствено преди концерта на една от легендите в света на класическата китара, гръцкия виртуоз Костас Коциолис . Приносът му в областта на изкуството, музиката и по-специално в класическата китара, е световно признат.

Костас Коциолис ще подари това изживяване на публиката на фестивала, като след антракта, към него ще се присъедини емблематичният камерен ансамбъл „Софийски Солисти“, които тази година честват своята 60-  годишнина.

Заедно, те ще представят един от най-известните концерти на Вивалди за китара и струнен оркестър. За първи път, българската публика ще се наслади на един по-различен прочит на песни на Бийтълс.

„Бийтлерианас“ (Beatlerianas), е сюита от аранжименти на седем песни на Ленън и Маккартни, за китара и струнен оркестър, на кубинският композитор Лео Брауер.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?