49

Чакаме поне 4 месеца да оправят визитката на Стария град

Близо 20 квадратни метра от сграфитото на Димитър Киров на сградата на АМТИИ „Асен Диамандиев” на ул. „Съборна” паднаха от бурята миналата седмица. Монументалната творба е като визитна картичка за гостите на Стария град.

Рухналото от силния западен вятър произведение бе огледано от комисия, в която влязоха зам.-кметът по култура Пламен Панов, директорът на ОИ „Старинен Пловдив” доц. д-р Елена Кантарева, представителят на министерството на културата арх. Емануела Маринска и ректорът на АМТИИ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак.

Присъстваха и реставраторите Марин Бекирски и Христина Цветкова.

Все още не е направена сметка колко точно ще струва възстановяването на творбата. Първо трябва да се направят стабилизиращи реставрационни дейности и за да спре процесът на рушене, трябва да се обработят поне краищата на останалото сграфито. Това каза доц. д-р Елена Кантарева.

Собствеността на сградата е общинска. На 15 декември 2015 година тя е предадена за безвъзмездно ползване на АМТИИ. Проф. д-р Шекерджиева-Новак каза, че сградата е застрахована.

„Реставрацията на сграфитото е била преди 20 години и не знам дали е било подкожушено, или не”, обясни проф. д-р Шекерджиева-Новак.

Според зам.-кмета Пламен Панов най-важното сега е да се изготви бързо проект за реставрация и консервация. „Ще използваме реставрационния капацитет на „Старинен Пловдив”.

Това трябва да мине през НИНПК, имаме оригиналния проект, който е в Градската художествена галерия”, каза той. Целта е работата по сграфитото да започне преди дъждовете есента.

Предишната реставрация - сграфитото на Георги Божилов - Слона, в началото на "Съборна" струваше 8000 лева.

Арх. Емануела Маринска от Министерството на културата припомни, че законовият срок за одобрение на един проект е 4 месеца. „В този случай може да се опитаме да мине и по-бързо”, каза тя. 

Реставраторката от „Старинен Пловдив” Христина Цветкова обясни, че още тези дни около стената трябва да се издигне скеле и с почукване да се установи кои са другите подкожушени области.

Едва след тази оценка ще стане ясно само засегнатите 20 квадрата ли ще се оправят,  или много повече. Има технология, при която се пробиват дупки и в тях се излива стабилизираща смет. Тя обаче не е сигурна, припомни реставраторката. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?