71

Чакаме дъщерята на Джани Родари в Кукления театър

Едно непослушно малко момче и една голяма Лъжа, облечена в жълто, са в основата на премиерния спектакъл на Кукления театър „Невидимият Тонино”.

На него очакваме да ни гостува дъщерята на Джани Родари – Паола Родари. С нея вече има осъществен контакт около въпроса за авторските права на спектакъла. 65-годишната Паола Родари все още не е потвърдила дали ще гостува в Пловдив.

Първото представление за Тонино ще е на 25 юни от 18 часа. Постановката е част от събитията за 75-та годишнина от основаването на Кукления театър. Осъществена е с помощта на фондация „Пловдив 2019” и Фонд „Култура”. 

„Темата на спектакъла е за лъжата и в какво превръща тя едно дете. Заради нея Тонино става невидим. Дано нашите деца израснат и станат отговорни политици, които няма да са невидими”, каза директорът на Кукления театър Петър Влайков. 

Режисьор и автор на драматизацията е Елица Петкова. Автор на костюмите са Анета Зомбори, Росица Губерова.

В „Неведимият Тонино” се използват и предварително записани на видео диалози, които се пускат на голям екран и са част от самото действие. Затова спектакълът има оператор и асистент оператор. Това са  Георги Маринов и Светлин Йорданов. Сценографията и много интересна и тя е дело на Ива Гикова, Ивайло Николов.

На сцената лъжата излиза с един невероятен жълт костюм и с доста весела прическа. Неин автор пък е Мария Павлова.

В пиесата на Джани Родари играят Даниела Русева, Евдокия Енчева, Елин Стоянова, Димитър Николов-Шаблата и Велизар Евтимов. 

Спектакълът за Тонино започва с мечтите на едно малко момче да не си пише домашните и да може да закъснява за училище. На помощ му идва Лъжата, която обещава да му изпълни едно желание. След толкова лъжи, накрая Тонино става невидим.

И разбира какво е това самота, докато не се среща с друго невидимо същество – малката Паола. Тя е невидима защото е незабележима за останалите.

От 1 до 10 юли в Кукления театър ще има лаборатория, която е част от фестивала "Двама са малко, трима са много". Тя ще следва съвременните технологии и ще открие няколко работилници. Ще има 3D мапинг и опит за първа холограмна кукла на сцената. Очакват се гости от 7 държави. 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?