Царят на кларинета се връщал вкъщи с торба пари

Свирил е по 6 часа на сватби

Сватбите някога бяха по три дни, свирехме по 6 часа, без да спрем, казва най-известният музикант на Цалапица Кънчо Сандев. 

70-годишният Кънчо Сандев е най-известният музикант в село Цалапица. Той се счита за последовател на уникалния за този край стил на Георги Коев от Мало Конаре, Пазарджишко. Котана, както му казват в Цалапица, е наследил музикалната дарба от баща си Салчо. Той също бил добър кларнетист за ония години, когато народната музика и оркестрите са били на особена почит в селото. Брат му също е музикант, а дъщеря му Любка е певица - една музикална фамилия. 

На 15-годишна възраст Кънчо просвирва на различни музикални инструменти, някои от които си изработва сам от върба и липа. Първото му признание идва на Националния събор на народното творчество в Копривщица, където го награждават с медал и го записват във фонда на радиото. От тогава до сега се изнизали над 40 години. Котана е свирил с всички по-стари музиканти от района и е основател на народен оркестър „Каламица“, кръстен на първото име на село Цалапица. Благодарен  на дългогодишния читалищен секретар в селото Никола Бунтов, който пръв го кани да съпровожда на певческите и танцовите формации към цалапишкото читалище. То се оказва и вторият дом на музикалния талант Кънчо Сандев. Най-силна читалищна дейност е имало около 1974 г., когато ръководител на ансамбъла е бил хореографът Янко Чолаков от Войводиново. Местното читалище е било пълно с младежи и едва смогвали да ги съберат в няколкото формации.

Със задоволство си спомня за годините, когато сватбите в този край са били по два-три дни и са свирили по шест часа, без да спират.

"Първия ден отивахме на извеждане на булката, после правихме обичая „Трън“, украсяване на пряпореца, после посрещане на кума и чак тогава същинската сватба под палатка с 300 гости сватбари. Петък, събота и неделя бяхме ангажирани с много свирене и накрая се завръщахме вкъщи с по една торба пари от парса. Музикант къща хранеше и тези години вече никога няма да се върнат", казва с тъга Кънчо. С танцовите формации на Цалапица е участвал на фестивали във Франция, Полша, Македония и други страни.

Сега Кънчо пази като очите си три кларинета - стара система, с надеждата, че ще се появят мераклии да засвирят с тях. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Адолф Джугашвили

Адолф Джугашвили

21.03.2020 | 23:55

Ще се появят мераклии за кларинета -друг път. Младото поколение отдавна е на друга вълна.... Или западна англоезична музика, или чалга без кларинет

Отговори
2 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?