Следвайте ни

Царя на водата търси тюлените на Фердинанд

Гмуркачът фотограф Пламен Вукадинов описва авантюрите си в книги и мечтае да поживее на безлюден индонезийски остров с варани

viber icon

Наричат Пламен Вукадинов "Царя на водата". От 20-годишен се занимава с подводни спортове. Отдавна прави морска фотография и снима видеоклипове сред пяна и вълни. През лятото води водолазни курсове в село Тюленово. Зимно време, вместо да кара ски на Витоша, стяга куфарите и отива да води курсове по подводни спортове в някоя топла страна. И живее много добре при това от тези си занимания.

На 5 септември Пламен Вукадинов открива заедно с Цвятко Сиромашки изложба в галерия "Пловдив". В нея той ще покаже своята подводна фотография, а Сиромашки - картини на тема „Море”. Скулпторът му дава идея да посвети изложбата си на Джон Лоутън от „Юрая Хийп”.

Много трудно може да се свържеш с Пламен Вукадинов. Търсиш го или до 9 часа сутринта, или след 6 вечерта - през другото време той не излиза от водата, казва приятелят му от Пловдив - скулпторът Цвятко Сиромашки. Вукадинов прави 53 години на 6 септември, но при него всичко е адреналин, докаран до ниво на пълно обсебване, като от дрога. Неслучайно така кръстил първата си книга - „Адреналинът е моята дрога”. Когато показал заглавието на издателя си, онзи поклатил глава: Не става! И книгата станала „Адреналинът е моята стихия”.

Пламен станал водолаз на 20 години. Така го посъветвали приятелите - да е достатъчно възрастен, за да се страхува от водата. „Още не се боя достатъчно - всяка свободна минута правя нещо опасно в морето. Не искам да звучи самохвално, но аз влизам на много рискови места. Нощно време редовно съм в пещера с тюлени”, казва той.

Пламен обича тюлените и черноморския бряг, който е покрит със скали. Затова всяко лято е в село Тюленово. Преди това много от тези животни е снимал по гръцките острови. „Хората не знаят, че по островите е пълно с тези животни. Засичал съм ги на остров Лимнос, на Алонисос, където има национален парк за тях”, разказва Пламен Вукадинов.

Заради тюлените кара лятото си в нашето Тюленово. Там води курс по водолазен спорт, а на брега има невероятни 30-метрови скали. В селото има 107-метрова пещера, до която се стига под вода. В нея до 1984 година са живели тюлени. „Последният е бил дълъг над 3 метра и е убит вероятно от наши рибари. Рибарите мразят тюлените, защото те им късат мрежите и им вземат рибата. И в Гърция рибари убиват тюлени”, разказва Пламен. Край остров Ийос в Гърция е снимал невероятна морска костенурка.

Навремето цар Фердинанд подарил тюлените на румънската принцеса Мария за двореца й в Балчик. Тя ги  пуснала в морето и те се заселили до селото. Дотогава се казвало Калъчкьой, или Село на сърпа, заради интересния си залив. „Тюленово е най-красивото място на нашето Черноморие - пълно е с потънали кораби и подводни пещери”, категоричен е Пламен Вукадинов.

През зимата не обича да е в София - гледа да е някъде по екватора. Там дава уроци по подводни спортове. Това е скъпоплатено занимание и стига да си намериш мястото, можеш да живееш доста добре. „София не е подходяща за моята възраст. От големия град са ми изпилени нервите. Представете си сутрин 50 минути задръстване и вечер още толкова - не е за мен”, признава той.

Под водата снима основно с камера GoPro 8, която дава доста добра картина. Има качество 4К, а то му е напълно достатъчно. „С голяма камера е много по-опасно във водата - за себе си ли да мислиш, или за нея”, обяснява избора си той.

Не е броил в колко страни се е гмуркал. Започнал от Гърция и Турция. Сега предпочита да е някъде близо до екватора. „Обичам да ходя в Индонезия и имам намерение да отида да поживея на необитаем индонезийски остров. Там се надявам да успея да заснема варан. Приятелите ми казват, че бил много опасен, но нямам намерение да бягам от него”, казва Вукадинов.

Водолазното дело и подводните снимки вече са му основно занимание. „Аз съм инструктор по подводни спортове, издал съм и книга за това. Клиповете ми се търсят много за телевизионни предавания. Сега снимам много за една телевизия”, обяснява водолазът.

Пламен е автор на две книги с разкази. В тях разказва все преживявания от морските дълбини. Първата му книга е „Адреналинът е моята стихия”, а втората е „Интоксикация”. „Това са разкази по истински истории. Някои са съвсем леко украсени, но разкрасяването е само 5%, а това е допустимо. В първата ми книга „Адреналинът е моята стихия” всичко е на 100% истина. В нея има истории и за спасявания на хора, има, за съжаление, и за ваденето на удавено момче”, казва Пламен Вукадинов.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?