46

Църкви и къщички от слама твори доктор с над 3800 раждания

Д-р Антон Лалов дарява и продава благотворително творбите си

Макети на реално съществуващи къщи и църкви от картон и слама твори в свободното си време уважаваният в Смолян акушер-гинеколог, д-р Антон Лалов. Досега е изпипал едно към едно над 20 макета на сгради, като някои са с размери от над половин метър.

Страстта му към макетите е още от детските му години. Правил вятърни мелници от картон и слама. Не намирал хубава слама за макетите с години, а и бил много зает с работата, но в последните години успял да си достави качествена. Сега отделя все повече време да твори малките архитектурни ювелири, които изпипва до шедьоври. „Правя първо конструкцията от картон и след това всяка сламка, като се сцепи, става лента за облицовка с естествен цвят, гланц и лак. Ползвам неовършани сламки от ръж и пшеница, те са кухи и като се сцепят, стават средно около 1 см лентичка за облицовка. Използвам кутии от шоколадови бонбони, корк, хартия, шишарки за декоративни храсти и други естествени материали. Повече време успявам да отделя през зимата. Повечето са реално съществуващи обекти, които съм видял на живо или на снимки от интернет. По някои от макетите се налага и една година да се работи, за да се изпипат“, споделя докторът.

Казва, че най-трудните му за изработка сгради последно са макетите му на Асеновата крепост, арменска църква от Ямбол, румънска църква, църквата „Света Богородица“ на магистрала „Тракия“, при разклона за Пазарджик.

В.З. Всичките си сгради накрая одушевява с осветление вътре с диодни лампи.

„В момента съм започнал да правя Първото класно училище в двора на църквата „Успение Богородично“ в смолянското село Широка лъка, което наскоро беше възстановено от руина“, споделя  докторът.

Всичките си макети той подарява или дарява за търгове за благотворителност. Член е на местния Ротари клуб от над 20 години. Последният му макет отишъл за събиране на дарения на търг на клуба за деца в неравностойно положение. Този на Асенова крепост също бил продаден на търг за благотворителност. От негов макет се събрали на търг и 1300 лв. за помощ за Украйна. Два макета дал преди време на рап звездата 100 кила, който е приятел със сина му, заедно са свирили. Рап изпълнителят участвал в тв предаване „Звездни стажанти“, което завършвало с благотворителен търг. „Покрай моя син станало дума за моите макети и ги дадох за търга, румънска църква и възрожденска родопска къща се продадоха всяка за по 1500 лв. за благотворителност“, спомня си д-р Лалов.

58-годишният доктор е старши лекар в Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ-Смолян, на което четири години беше и завеждащ. Почти няма жена от областта да не го познава. Има над 3800 раждания, откакто е започнал работа в отделението през 1990 г. За 32 години вече има сред тях десетки майки, които е извадил на бял свят, а сега изражда и дъщерите им.

„Много приятно е усещането да помогнеш на новия живот. Няма раждане, на което да не се вълнуваш, няма свикване реално. Забелязал съм и аз, и колегите,

 при трудно раждане родилката, като напъва, и всички с колегите неволно напъваме с нея.

Въздъхваме като видим, че всичко е наред“, казва лекарят.

И макетите му създават радост, като ги създаде и ги дари. „Радвам се, като видя благодарност в очите на човек, на когото съм подарил“, признава д-р Лалов.

Негова вятърна мелница е при детето на пациентка от Ардино, което било вперило учудени очи в макета. Една от осветените църкви - тази в село Гела, е дарил на храма "Свети Дух" в Смолян, за да радва миряните.

Работното му място е вкъщи, в ъгъла на хола. Там е зает с часове, тъй като е нужна огромна концентрация за всяка сламка и детайл. Ръцете му не трябва да трепват при работата, а конструкцията никога не е елементарна, тъй като търси предизвикателствата.

Съпругата му Даниела е преподавателка по литература, дъщеря му Таня е адвокат, а синът му Григор е очен лекар, но и именит изпълнител на гайда в нашумелия състав „Тъпани и гайди“. Уникалният музикален тандем съчетава звука на гайди с инструменти от Австралия и Перу.

Д-р Антон Лалов също пее и свири, но на акордеон. Сред хобитата му са и колекциониране на реплики на джобни часовници от 19-и век, както и отглеждане на рибки. А голямата му радост са четиримата внуци, с които споделя заниманията си.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?