Следвайте ни

"Бузлуджа" още виси – Минеков решава дали е национален паметник

viber icon

Все още няма официално решение сградата на връх „Бузлуджа” да получи статут „паметник с национално значение” и да се вземат съответните мерки за опазването му. Това уточняват от Министерството на културата. Обявеното в медиите решение, че Бузлуджа вече е „национален паметник”, се определя като „спекулация”.

Оттам припомнят, че сега е имало само заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ).

И на него е разгледано предложението да се предостави такъв статут на сградата. То е направено от новия директор на НИНКН арх. Петър Петров. 

Експертният съвет е взел решение да предложи на министър Велислав Минеков той да даде статут на „Бузлуджа” „архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от Ново време, с категория „национално значение“.

Предложението още не е получено от министър Минеков.  

Едва след като то бъде получено и след изтичане на 1 месец от публикуването на Уведомлението за обекта на страницата на МК, по негова преценка може да бъде издадена заповед за предоставяне на статут. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

намръщенЪ

намръщенЪ

22.07.2021 | 15:08

Най-добре е да натоварят ПГ на БСП и Манолова на тая летяща чиния и да я изстрелят към Россия или КНДР

Отговори
0 0
Разбира се, че "виси" - журналята припряно се разкудкудякаха

Разбира се, че "виси" - журналята припряно се разкудкудякаха

21.07.2021 | 20:56

То си е цяла утвърдена ПРОЦЕДУРА -било за Мадарскио Конник, било за Казанлъшката или Свещари или Боянската- едно предложение си е само предложение. То попада на везните с разните други хубавини. Министърът решава с оглед редица фактори - поддръжка (горе на върха? БСП да не би да са немощни?), интерес (че като развалина я счита светът като доста по-привлекателна, отколкото като мавзолей БЕЗ ПОСЕТИТЕЛИ) финанси (БГто фалира!) и прочие. Айде без "юруши" че си имаме проблеми и без бузлуджанските!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?