Буркани с любовна туршия в дебютна книга

Буркани с любовна туршия и бутилки с ферментирали надежди събра в дебютната си стихосбирка младата писателка Ивета Дулова. Премиерата на книгата й "В килера" е на 3 септември от 18 ч. в двора на НЧ "Иван Вазов - 1904" в Стария град, томчето ще представи Елена Диварова.

"В килера" съдържа 4 раздела - “Буркани с любовна туршия”, “Бутилки с ферментирали надежди”, “Кашони с разбъркани въпросителни” и “Прашасали късчета илюзии”.  Дали не е рано на 27 г. да ферментират надеждите? Някои от стиховете са писани още в ученическите години при първите горчиви разочарования, обяснява авторката. Сега ги преживява по-зряло и поставя фокуса по-скоро върху пъстротата на преживяванията. "Всеки има в себе си килер с вещи, надежди, осмисляне на отминал опит, бутилки, буркани със спомени, прашасали мечти", казва Ивета. Нищо не се разваля завинаги и не бива да бъде изхвърлено, а само преосмислено. Затова в стихосбирката  присъства и темата какво от своите "килери" предаваме нататък.

Ивета е родена в София. Израснала е в Пловдив, където завършва ОМГ “Акад.  Кирил Попов”. Там печели две поредни години литературния конкурс “Чавдар Димитров - Чарли”. Отличена е с награда "Младо пловдивско дарование" в националния конкурс "Огънят на Орфей” и с награда в националния конкурс “Непрощаване с Ботев”.

Завършва компютърни науки в Университета на Сейнт Андрюс. Публикува поезия на английски и български в университетски  издания, които са с международно участие, съвременни изразни търсения и социална ангажираност.

В момента работи в Пловдив като софтуерен инженер и не се чувства заклещена между единицата и нулата  - това също е поле за креативни проекти и още един начин да изрази себе си, освен чрез поезията. Смисълът и на двете е предаване на послание.

Надеждата на Ивета за първата й книга е да стигне до повече хора и да им помогне да намират красивото в ежедневието. Изкушена от още импровизации със словото, миналата година учила и в литературния факултет на Единбургския университет с профили кратки разкази и експериментално писане. Нейна поезия на английски е избрана да представя програмата в университетски изложби и четения.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?