71

Буксува ремонтът на Концертна зала в Пловдив, може да загубим 10 милиона лева

Шест месеца след подписване на меморандума за ремонт на Концертна в Пловдив, идеята буксува и има реална опасност да бъда изгубени 10-те милиона обещани от предишния министър на културата Велислав Минеков.

Той бе подписан на 28 ноември между Министерството на културата, Община Пловдив и фондация „Дом за Пловдивската опера”. 

10-те милиона в бюджета на министерството са целеви средства и не могат да бъдат прехвърляни автоматично за следващата година. Концертна зала е неизползваема от 7 години.

Преди това в нея филхармонията правеше петъчните си концерти. Сега залата тече и е опасна за ползване. Ремонтът ще даде възможност тя да се разшири и в нея да може да се правят симфонични концерти, но не и оперни спектакли. 

За да се разширят възможностите на залата, тя трябва да вземе 360 кв. метра от съществуващия ресторант в задната част на сградата. А за целта тази част трябва да се обособи като отделен имот.

За 14 дни този въпрос е предвижен и вече има номер в кадастъра. Следващата стъпка е договор за безвъзмездно прехвърляне на тази част от имота на МК и респективно на община Пловдив. 

„Има изготвен технически проект, остава МК да обяви обществена поръчка за избора на изпълнител. Община Пловдив издаде разрешително за строеж още миналата година. Липсата на всякакви последващи действия обаче бе очевадна. От културното ведомство поискаха част от бившия стол на Партийния дом – 360 квадратни метра, да бъде обособена в отделен имот, а правото за управление да бъде прехвърлено на Операта и това бе направено с гласуване на Общинския съвет на 10 февруари 2022 г. Оттогава до днес обаче обществена поръчка не е обявена”, каза инж. Любозар Фратев.

От фондацията смятат, че МК не дава отговор, защото в него са отстранени много експерти и в момента там няма капацитет за да се изготви обществена поръчка. 

Така можем да не усвоим 10-те милиона за ремонта и процедурата да започне наново. Средствата са целеви и ако бъдат изтървани сега, догодина пак трябва да се гласуват.

През 2016 г. арх. Савов изготви техническо задание за залата. Две години по-късно е обявена обществена поръчка за техническия проект. През 2019 той бе избран в лицето на арх. Бойко Кадинов - той доскоро зам.-министър на културата. 

Вместо за 45 дни, проектът бе предаден година по-късно. После през ноември 2021 г. Община Пловдив връчи строителното разрешително на тогавашния министър Велислав Минеков.

„Днес – 12 май 2022 още няма стартирана процедура за избор на изпълнител. Това са цели 6 години и два месеца”, каза арх. Илко Николов от фондация „Дом за Пловдивската опера”.

Напълно неясно остава и бъдещето на новата сграда на операта. Министър Минеков обеща да заложи в бюджета на министерството 300 000 лева за международен конкурс за проект за сградата. После се оказа, че порите не са в бюджета за тази година. 

От министерството на културата обещаха да ги вкарат при актуализацията, но преди това искат операта да има готов терен.

Одисеята за сграда на операта започна през март 2016 година. Досега има подписка с имената на 15 000 пловдивчани и са изпратени 47 писма до Министерски съвет, Народното събрание, Общината, министерството на финансите и Европейската комисия. 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?