Следвайте ни

Бойка Велкова възражда Федра на Античния театър

viber icon

Актрисата, балерината и режисьорката Бойка Велкова ще изиграе ролята на Федра в едноименната постановка в края на септември на Античния театър. Спектакълът ще е част от Есенния салон на изкуствата.

Една от най-титулуваните български актриси ще направи съвременен спектакъл за модерна жена, която се влюбва в доведения си син. Режисьор е Бойка Велкова.

„Това не е „Федра” на Расин и Еврипид, а на преподавателя по философия от Софийския университет Петър Пламенов. Първо бях скептична какво може да се получи, но сега съм изумена от текста му. Направихме нещо много трудно - да защитим един древногръцки мит сега”, каза Бойка Велкова.

„Федра” е играна на българска сцена за последно през 50-е години на миналия век. В спектакъла на Бойка Велкова участват пет актьори.

Това са Пламен Манасиев и Петя Силянова от театър „София”, Севар Иванов от Благоевград и Михаил Сервански от Сатиричния театър.

Сценографът Бояна Бъчварова е направила много естетски декор, който се вписва прекрасно в Античния театър. „На тази сцена навремето Любен Гройс постави „Медея”, припомня Бойка Велкова.

Със спектакъла "Медея" преди повече от 40 години е открит Античния театър. В ролята на Медея тогава пловдивчани гледат Цветана Манева.

Музиката за спектакъла е на Теодоси Спасов. Писана е специално за него. „Теодоси идва на репетициите ни, гледаше ни и така композираше своята музика. Сега тя покрива „Федра” като златна мантия”, каза г-жа Велкова. 

Играна е за първи път на 8 март като поздрав за всички жени.

„Митът за Федра е един вълнуващ разказ за любовта и прошката. Интересува ме вътрешният свят на жената, искам да го изследвам. Обичам Пловдив – живях тук 3 години доста назад във времето. Тук се запознах с Теодоси и затова градът ми е много скъп”, каза Бойка Велкова.

Историята на модерната Федра

Историята разказва за майка, влюбена в доведения си син, която в един момент осъзнава, че е направила грешка. Това е в пиесата на Петър Пламенов и тук се различава от античната драма. Федра иска прошка от доведения си син Иполит, но е отхвърлена. Не може да преживее това и се самоубива.

„Показвам този неовладян вътрешен свят на жената – да не може да прости на себе си, да не може да приеме това че има друг ден и че си струва да продължиш, а не да се отказваш. Използван е съвременен език, който си кореспондира с гръцката драма”, обяснява Бойка Велков

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?