Следвайте ни

Бойка Велкова: Актьорите оцеляваме като барон Мюнхаузен

viber icon

- Не е ли рисковано във времена с толкова променена публика да се връщаме към старогръцките сюжети?

- Не е, защото това е съвременна пиеса и си струва да се връщаме към извечните истини, за да можем да се осъзнаем и да станем по-будни. Вътре се докосват много поколения - подложени на изпитания, кой колко ще издържи. Времето е такова, но и нашата пиеса е такава, а и текстът ни е такъв. Чувствата на човек и неговите емоции не са променени. Те стоят в мрака и чакат да бъдат осветени. Изкуството дарява любов и преживявания. Разказват се истории, които засягат всеки човек - колкото хора има, толкова са и историите по света.

- Как Теодосий Спасов пише музика за спектакъла на съпругата си?

- Музиката се пишеше едновременно със спектакъла. Теодосий идваше и гледаше репетициите ни. И после пишеше музиката.

- Федра е знакова роля - актрисите, които са я играли, често свързват след това кариерите си само с нея. Не се ли страхувате от това?

- Не мисля по този начин. Мисля за една сложна, богата роля, която е хубаво да се изследва отвсякъде и да можем да преживеем нещо по-специално. Ако един ден ме свързват с Федра, това ще е мнението на някои специалисти.

- Как оцелява артистът днес?

- Много трудно. Все още няма истинска реформа. Все още нашите заплати са недостойни, но актьорът е изключително нещо. Хората на изкуството са като барон Мюнхаузен и като него се измъкваме от блатото - хващаме се за косите и се теглим нагоре. И не мога да разбера откъде идва тази енергия и въпреки всичко да правиш чудеса и да живееш в радост. Въпреки всичко! Този въпрос трябва да бъде зададен на премиера и на министрите на културата и на финансите. Защото държава без образование, култура и медицина не е никаква държава.

- Три години от младостта ви минават в Пловдив. Различен ли е оттогава?

- Различен е! Разкрил е богатствата си, древността си. В театъра му се случват интересни неща. Градът стана и Европейска столица на културата. Пловдив ми е на сърцето. Надявам се да дойда един ден тук в театъра и да направя нещо като режисьор.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?