Връчиха наградите "Христо Г. Данов" в Пловдив СНИМКИ

Връчването на 22-рата Национална литературна награда "Христо Г. Данов" в Пловдив премина в бурна надпревара с времето и надвисналите облаци, предаде репортер на "Марица".  Голямата награда за проза тази година взе Бойка Асиова с романа си „Роден на Великден“ на издателство "Жанет-45".



„Тази награда е темел за българската литература. Когато пътувам за среща с читатели, винаги казвам, че съм с моя човек, роден на Великден“, каза тя. 

Наградата на министерството на културата е статуетка изработена от Диана Райнова - внучка на писателя Николай Райнов и дъщеря на живеещия в Париж скулптор Боян Райнов. Тя е с формата на сова и напомня много на знака на легендарното пловдивско издателство.

Носител на наградата за цялостен принос в националната книжовна култура за 2021 г. е писателят Георги Стоянов. Престижното отличие му бе връчено лично от министъра на културата проф. Велислав Минеков. 

90-годишният писател от село Конуш припомни, че сърцето вижда повече от очите. Бившият журналист и редактор в издателство "Христо Г. Данов" е автор на 15 романа и 12 сборника с разкази.

Призът за издателство на годината грабна "Факел експрес" с избрани произведения на Велимир Хлебников. За художествен превод пък бе награден Стефан Русинов, който е преводач от китайски. Негово дело е преводът на романа „Живи“ на Ю Хуа.

„Хубавият превод не иска да се работи бързо, а иска време. Имам колежка, която 150 страници ги превеждаше 2 години и сътвори чуден превод. Крайно време е да започнем да говорим за критерии“, каза Русинов. 

Статуетката за хуманитаристика взе Нонка Богомилова за книгата си "Балканите – белязани пътища". 

В категорията за издание за деца бе награден Сотир Гелев за книгата „Приключенията на господин Боровинка по вода и суша" на издателство "Точица". Известният аниматор и автор на десетки художествени предавания за деца не присъства на връчването на наградите.

Призът за художествено оформление грабна Дамян Дамянов, творил по две книги на издателство „Сиела“. 

снимки: Франк Воща

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?