71
Следвайте ни

Борис Минков представя "Синята гора" от Николай Табаков в Балабановата къща днес

viber icon

Премиерата на романа "Синята гора" ще се състои на 29 септември (сряда) от 18 часа в Балабановата къща в Стария град. За новия роман на Николай Табаков ще говорят Борис Минков, Георги Делов и Шинка Дичева.

В романа привидно темата е коронавирусът, ала чрез персонажите и сюжета писателят ни занимава с фундаментални, същностни въпроси за човека и неговото битие.

Насред корона паниката се появи новият роман на Николай Табаков „Синята гора“, който видимо се вписва в реда на книгите му, тълкуващи „хората от реката“ в свойствения за Табаков стил. Една предговаряща бележка предупреждава: Книгата изцяло се уповава на въображаеми факти, събития и топоними. Свищов е съчинен, Бостън илюзорен, за София да не говорим. Моля за внимание! Ако някой се познае в тази книга, да знае, че е напълно измислен и се налага да вземе спешни мерки. Диагнозите поставям аз, рецептурникът е в ръцете на Господ, лекарства може да намерите по аптеките в страната. (Алкохолът е вреден за вашето здраве!) Наздраве!….

Щом моли, нека внимаваме

Когато в основата на определена литературна творба става дума за актуални събития, които са се случили и продължават да протичат в непосредственото време, винаги съществува опасност сътвореното да е нетрайно във времето. Това често се случва, когато авторът се плъзга по повърхността, без да се задълбочава, и остава при актуалното, повърхностното, епидермалното, публицистиката и примерите са много. Конкретното събитие трябва да бъде само повод за поставяне на важни екзистенциални, социални и морални въпроси, които са битийни за човека. Само когато писателят успее да се измъкне от конкретното, да го направи универсално и да постави общочовешки важни проблеми, постига успех. Такъв е случаят с Николай Табаков и романа му „Синята гора“.

Привидно темата е коронавирусът, който е съвсем актуален и всички сме потънали в него. Но чрез персонажите и сюжета писателят ни занимава с фундаментални, същностни въпроси за човека и неговото битие. Героите, рисувани от Табаков, на всяка цена искат да заразят всичко около себе си с красота и справедливост. Тази е целевата причина на всичките му текстове. Което рязко ги разграничава от мизантропичното и резигниращото, задаващо основния тон в литературата на съвремието ни. Табаков е сред малцината, които честват живота в неговата смисленост.

Както вероятно се досещате, романът „Синята гора“ няма нищо общо с дърводобива. Той разказва живота. Катери се по стръмнините на собствените ни вълнения, спуска се стремглаво в личните ни бездни, плува във водите на нашето въображение. Колоритният език е примамка, изкушение, вечен гид в тази (странна) страна на чудесата. Пред непредубедения читателски поглед се изправят горските дебри на, уж, невинното ни самочувствие, планинските върхове на нашата предрефлексивна увереност, че сме точно ние, че сме тук и сега. Разпознаваме себе си в героите, без колебание вземаме страна, неспокойно отричаме, размирно се съгласяваме, понякога плачем, повече се смеем. Пътеките на живота лъкатушат, предизвикват, често са стръмни, по-малко угодни. Какъв е смисълът, се питаме. А точно това ни поставя не само в автентичната ситуация на сериозно размишляващи човешки същества, но поставя пред нас онзи вечен, изконен, абсолютно личен и неотменим въпрос. Дали съм, дали да бъда. Или да не бъда. Въпросът е труден. Отговорът - ако го потърсите.

Една разходка в гората.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?