Борис Машалов - борецът с божествен глас

В края на януари преди 105 години в Севлиево е роден един от най-известните певци за 50-те години на миналия век - Борис Машалов. Израства в семейство на потомствени певци и занаятчии. Още прапрадядото по бащина линия Димитър Зенгията се славел като сладкопоен певец. Всички се възхищавали на песните му и когато го срещали, възкликвали: „Маашала, маашала!“. Оттук и прякорът - Димитър Машалата, което става потомствена фамилия.

Гласовити и пеещи са не само предците, но и родителите на Борис, който е четвърто дете от общо шест в семейството на Елена и Никола Машалови. През 1929 г. многочленното семейство се премества в София с надежда за по-добро препитание. Сладкарство, бояджийство и борба, това са част от заниманията на младия Борис.

През 1932 г. той е приет за член на „Клуб на българските борци аматьори“, има десетки излизания на тепиха у нас и в чужбина, а през 1934 г. печели шампионска титла. Редом с пехливанлъка Борис Машалов никога не загърбва народната песен, която очартава пътя му към голямата сцена с най-известните пътуващи групи. Неговите песни са издадени и преиздавани на грамофонни плочи в рекордни теражи, като най-известите сред тях са „Заблеяло ми агънце“, „Мятало Ленче ябълка“, „Провикнал се е Никола“, „Зън, зън, Ганке ле“, „Вино пият петдесет юнака“ и много други. 

Напуска този свят, твърде млад - на 48-годишна възраст през 1962 година, а в родният му град Севлиево е издигнат паметник с лика му.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?