Следвайте ни

"Бомбето" по Радичков стана хит в Кукления още преди премиерата

viber icon

Спектакълът „Бомбето“ по Йордан Радичков на Кукления театър в Пловдив е напът да стане театрално събитие сред ценителите още преди премиерата си. Интересът е голям, защото новелата се поставя за първи път и е далеч от обикновените постановки за деца. Таргет групата й е будната младежка публика. Кукленият театър ще направи две премиери - на 6 и 7 март, заради мерките за здравна безопасност. „Не можем да посрещнем повече от 40 гости наведнъж“, припомни директорът на театъра Петър Влайков.

За премиерата на 6 март са поканени министърът на културата Боил Банов, кметът Здравко Димитров и неговият ресорен заместник Пламен Панов. Ще присъстват и видни литературоведи и изследователи на творчеството на Йордан Радичков. Театърът чака гости като Клео Протохристова и Младен Влашки. Желание да видят "Бомбето" са изявили и повечето директори на куклени театри и куклени трупи у нас, чийто брой е 22. Очакват се представители от почти всяка трупа. Премиерата за тях ще е на 7 март. Двете представления започват в 19 часа. Пловдивската публика пък ще може да види „Бомбето“ за първи път на 11 март.

Новелата на Радичков никога не е показвана досега от професионален театър. "С театрални средства правим един недраматургичен текст - това е нещо интересно, което бяга от експлоатираните жанрове“, обясни Петър Влайков. 

Съставът, участвал в създаването на спектакъла, е от известни професионалисти. Сценографията е модерна и стилна, а неин автор е японката Рин Ямамура. Тя живее и работи в България вече близо 20 години. Носител е на награда "Икар" за 2005-а за изработка на кукли и сценография за куклен спектакъл „Карлсон” на театър “Ще”.

Постановката е на Катя Петрова - едно от големите имена в куклената режисура у нас. Тя е автор на провокативни и философски спектакли за възрастни и деца в Германия и България. Най-известни от тях са: “Ние, врабчетата”, който е игран на 6 езика на различни световни форуми и сцени, “История за чайка и банда котараци” и “Макс и Мориц”.

В „Бомбето" ще играят деветима актьори. Едно от интересните гостуващи имена е на младата Балена Ланджева. Тя е дъщеря на режисьора Димитър (Мишо) Ланджев и актрисата Сивина Сивинова от легендарната фамилия, свързана с Пловдивския куклен театър. Балена е завършила музикално училище и пее поп и джаз. Дублира филми още от дете, като първият <210> е „Играта на играчките 2“. Продукцията е финансирана по програмата „Наследство“ на фондация „Пловдив 2019“. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?